Кламер БГ - Новини: Шефка на болница трябва да върне над 30 хил. лв. заради конфликт на интереси

Шефка на болница трябва да върне над 30 хил. лв. заради конфликт на интереси

България

|
Четв, 19 Окт 2023г. 12:41ч.
Шефка на болница трябва да върне над 30 хил. лв. заради конфликт на интереси

Болницата в Павликени.

Шефката на болницата в Павликени Ренета Кръстева трябва да върне над 30 хил. лв. след като съдът е потвърдил, че е в конфликт на интереси. Решението по производство на антикорупционната комисия КПКОНПИ и е окончателно.

Кръстева, която е дългогодишен управител на МБАЛ-Павликени, е сключила договор със собствената си лаборатория. Официално тя я била собственик на фирмата до 2009 г. През 2010 г. става началник в общинската болница и излиза от частното дружество. Негов собственик обаче става баща й. Въпреки че е управител на болницата, Кръстева продължава да работи на трудов договор и във фирмата.

Като директор на лечебното заведение тя е сключила договор за наем на помещение и апаратура с фирмата на баща си. Така тя е действала в частен интерес. Заради това е глобена с 5000 лв. и трябва да върне получените 31830.55 лв.

Кръстева е обжалвала решението пред Върховния административен съд. Той е потвърдил санкцията.

"Частният интерес е безспорно установен от роднинската и икономическа връзка, произтичаща от управлението и собствеността върху дружествата тяхното управление и икономически интереси и зависимости. Само по себе си трудово правното отношение не сочи друга връзка освен съдържанието по договора, но в случая, отношенията насложени с другите отношения сочат еднозначно на частен интерес и икономически зависимости с основателни съмнения за безпристрастността и обективността на лицето заемащо висша публична длъжност", пише в решението.

mediapool.bg