Кламер БГ - Новини: Още 74 млн. лева ще бъдат дадени за смяна на стари печки в София

Още 74 млн. лева ще бъдат дадени за смяна на стари печки в София

България

|
Четв, 19 Окт 2023г. 15:27ч.
Още 74 млн. лева ще бъдат дадени за смяна на стари печки в София

Старите печки на още 10 000 домакинства в София ще се подменят с европари. Сн. БГНЕС

Още около 74 млн. лева са предвидени за подмяна на старите печки на дърва и въглища, които се използват от домакинствата в София. Средствата идват от европейската програма "Околна среда". До 24 октомври Столичната община трябва да подаде проекта си за за сумата.

Затова и в следващите дни местната власт ще обяви поръчките за изпълнението на проекта. Правилата на новата програма изискват процедурите да са в ход в момента на кандидатстване. Целта е да няма забавяне на проектите заради бавни обществени поръчки, които понякога отнемат години.

За още 10 000 домакинства

В четвъртък кметът Йорданка Фандъкова обясни, че предвидената сума трябва да покрие подмяната на печките на дърва на около 10 000 домакинства. Освен за климатици, пелетни печки и отопление на газ или парно, пари ще се дават и за фотоволтаици, както и за термопомпи, обясни зам.-кметът по околната среда Десислава Билева. Общината поема и демонтажа на старата печка на дърва.

И Билева, и Фандъкова предупредиха, че обявяването на обществените поръчки по процедурата не трябва да се използва предизборно. Налагало се поръчките да бъдат пуснати сега именно заради изискванията за финансиране и нямало как документите да се подготвят от екипа на новия кмет, който трябва да бъде избран до няколко седмици.

И в момента общината изпълнява два проекта за подмяна на печки на дърва и въглища с по-екологични алтернативи. До момента по тях е сменено отоплението на 11 300 домакинства. Целта беше да бъдат обхванати 20 000 семейства.

mediapool.bg