Кламер БГ - Новини: Все повече възрастни хора са изоставяни в болници

Все повече възрастни хора са изоставяни в болници

България

|
Пет, 20 Окт 2023г. 08:55ч.
Все повече възрастни хора са изоставяни в болници

Снимка: Pixabay

Все повече възрастни хора биват изоставяни от близките си в болници. За това сигнализираха от болница "Царица Йоанна-ИСУЛ", съобщи Нова телевизия.

"В момента при нас има четири такива случая. Техните близки не желаят да си ги приберат вкъщи за последващо обгрижване и лечение", заяви зам.-директорът на болницата д-р Петър Герзилов.

От ИСУЛ коментират още, че преди години такива случаи са били доста по-редки – по един на няколко месеца. В последно време обаче се регистрират по три-четири месечно.

Много често близките твърдят, че нямат възможност да се грижат за болните в домашни условия. Има случаи, в които директно казват на медицинските работници, че няма да приберат роднините си. Понякога лъжат, че са в чужбина. Други пък оставят фалшиви телефони и не могат да бъдат открити, когато дойде време за изписване, обясняват от медицинския персонал.

В София има само две болници за долекуване, където изоставените могат да бъдат пратени. Те са в Бухово и квартал "Ботунец". И двете обаче са запълнени.

mediapool.bg