Кламер БГ - Новини: ЦИК търси да купи 9600 машини за гласуване за 36 млн. лева

ЦИК търси да купи 9600 машини за гласуване за 36 млн. лева

България

|
Пет, 13 Ноем 2020г. 12:59ч.
ЦИК търси да купи 9600 машини за гласуване за 36 млн. лева

Централната избирателна комисия (ЦИК) обявява обществена поръчка за купуване на 9600 машини за гласуване за предстоящия парламентарен вот. Заложената максимална прогнозна стойност на поръчката е 36 млн. лв. без ДДС.

Това се разбира от решение на ЦИК, качено на сайта на комисията. От обяснението на зам.-председателя Кристина Цанкова – Стефанова то е било взето на закрито заседание малко преди 21 ч. в четвъртък.

Стефанова допълни пред БГНЕС, че поръчка ще се проведе в съкратени срокове, а не тези, заложени в Закона за обществените поръчки, защото искали да дадат повече време на производителя за машините.

Досега устройствата за гласуване са били само наемани и никога не са били толкова много.

Според действащия Изборен кодекс в секциите с над 300 избиратели ще има и машини, и хартиени бюлетини. До това се стигна, след като през октомври управляващите направиха сериозно отстъпление от машинния вот. Миналата година по предложение на ДПС бе прието в тези секции да се гласува само с устройства, като изключение бяха местните избори, при които се предвиждаше само аналогов вот. Тези текстове бяха подкрепени от ГЕРБ, но няколко месеца по-късно партията на премиера Бойко Борисов размисли и предложи действащите в момента текстове.

Сега обществена поръчка ще e с предмет: "Доставка на 9600 специализирани устройства за електронно машинно гласуване. Те са с инсталирани системен и приложен (реализиращ изборните процеси) софтуер, включително и на софтуера, който управлява специализираните хардуерни устройства в пълен комплект с изходния код, така че системният и приложният софтуер да имат възможност да се модифицират за всякакъв вид избори, предвидени в Изборния кодекс, без намеса на доставчика".

В поръчката влиза логистичното осигуряване на машините, тяхното обслужване и обучените на членовете на избирателните комисии за работа с устройствата.

mediapool.bg