Кламер БГ - Новини: София осъмна на 9-о място по мръсен въздух

София осъмна на 9-о място по мръсен въздух

България

|
Пет, 13 Ноем 2020г. 14:33ч.
София осъмна на 9-о място по мръсен въздух

София осъмна на 9-о място по мръсен въздух в света в петък. В 9.30 часа сутринта столицата ни бе в червената зона по замърсяване с фини прахови частици(ФПЧ 2.5), показа справка в Индекса по качеството на въздуха - IQAir. Конкретно, за София се посочваше замърсяване

60.7 микрограма на кубичен метър, като към 13.30 часа на обяд столицата ни вече бе на 10-о място със замърсяване 47.8 микрограма на кубичен метър.

Така, в обедните часове София вече попадаше в оранжевата зона, която предупреждава, че въздухът не е здравословен за чувствителни хора. Средногодишната норма за опазване на човешкото здраве е 25 микрограма на кубичен метър,

показа проверка на Mediapool в наредба на здравното ведомство.

Първите две места по мръсен въздух сутринта се държаха от два града в Пакистан – Лахор и Карачи, следваха градове в Индия, Афганистан. На шесто място е Прищина в Косово, Кувейт и Белград, Сърбия, посочи БГНЕС.

Данни към 9.30 часа Снимка: БГНЕС

Към 13.30 часа на обяд София вече бе на 10-о място в световната класация. Отново лидери бяха Лахор и Карачи, но на третото място се бе изкачила столицата на Косово, Прищина. Замърсяването в Белград обаче се бе увеличило и от 8-мо място сутринта, на обяд

столицата на Сърбия вече заемаше

6-то място.

Ситуацията към 13.30 часа

София слага нови филтри на комините

На този фон от Столична община съобщиха в петък, че до края на 2020 г. ще бъдат монтирани още 100 филтъра на комини на домакинства в София, които се отопляват на дърва и въглища, с цел подобряване на качеството на въздуха. С тях броят на филтрите в града ще нарасне до общо 509.

От началото на изпълнението на тази програма досега са монтирани 494 филтри. Те са в районите "Красна поляна" и "Слатина".

От общината твърдят, че е установено, че филтрите спират повече от 80% от фините прахови частици, които се отделят при битовото отопление. Те се монтират на комините, като се поставя един електростатичен електрод, който създава електростатика и спира фините прахови частици. За домакинствата поставянето на филтри е безплатно. Финансирането се извършва от бюджета на общината. Консумацията на филтъра е около 30 вата, което е колкото една електрическа крушка.

Далеч от целта за смяна на цапащите печки

Едва 5432 заявления бяха подадени в Столична община в кампанията за смяна на цапащите печки в София с такива на пелети, или чрез газифициране или връзка с топлофикация.

От Столична община многократно са посочили, че целта е да се подменят 1/3 от всички стари печки на дърва и въглища с екологични алтернативи. По данни на общината 55 000 домакинства се топлят на дърва и въглища, т.е. за изпълнение на целта трябва да се подадат поне 18 000 заявления. Финалните данни ясно показват, че Столична община е постигнала твърде малко по отношение на тази цел. На практика е изпълнена едва 30% от очакваната цел.

Смяната се осъществява по европроект за 57 млн. лева. Чрез него трябва да се купят новите уреди и да се плати за монтирането им.

mediapool.bg