Кламер БГ - Новини: Прокуратурата проверява уж несъществуващия недостиг на лекарства

Прокуратурата проверява уж несъществуващия недостиг на лекарства

България

|
Пет, 13 Ноем 2020г. 13:31ч.
Прокуратурата проверява уж несъществуващия недостиг на лекарства

Върховната административна прокуратура (ВАП) е поискала от здравния министър Костадин Ангелов и изпълнителната агенция по лекарствата спешна проверка има ли недостиг на медикаменти в аптеките. За липса на продукти, изписвани за лечение на коронавирус, пациенти и фармацевти сигнализират от десетина дни. Преди дни, след среща с фармацевти, Ангелов обяви, че ще се пуснат допълнителни количества от някои от тях.

В търсене на вина

Въпреки това здравният министър твърди, че в момента недостиг на национално ниво няма. Едновременно с това валят различни обвинения за създалата се ситуация. Преди дни наскоро произведеният шеф на Covid отделението в столичната инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров заяви, че личните лекари трябвало да спрат с "телефонната медицина" и изписването на антибиотици. Лекарите пък се скараха с фармацевтите, след като бяха обвинени в масово изписване. Медиците отговориха, че в аптеките се дават антибиотици (например често препоръчваният азитромицин) без рецепта. Същевременно всички са съгласни, че от страх много хора се презапасяват без да имат реална нужда. На този фон премиерът Бойко Борисов разпореди да се направи каквото трябва, за да не чува, че има липса на линейки, лекарства или легла.

Проверка

Министърът и изпълнителната агенция трябва в спешен порядък да проверят има ли липса на медикаменти, става ясно от прокурорското съобщение. Трябва да се обясни и каква е причината, ако недостиг бъде установен.

"Следва да се установи, също така, налице ли е засилен износ в чужбина на

жизненоважни за системата медикаменти. Ако такъв е налице, министерство на здравеопазването да предприеме незабавни мерки, с оглед минимализиране, респективно компенсиране недостига на медикаменти в болничните заведения и аптеките в страната", пишат от прокураутрата.

От държавното обвинение посочват, че вече са получили данни за фирмите, които биха могли да изнасят лекарства. В тяхната проверка трябвало да се включат и данъчните.

Междувременно в края на октомври прокуратурата повдигна ново обвинение срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова за всяване на паника с две нейни интервюта от април, в които предупреждава за рисковете от недостиг на лекарства по време на епидемията.

mediapool.bg