Кламер БГ - Новини: Трансплантирани пациенти на протест пред МЗ срещу преместване на клиника (галерия)

Трансплантирани пациенти на протест пред МЗ срещу преместване на клиника (галерия)

България

|
Пет, 13 Ноем 2020г. 15:37ч.
Трансплантирани пациенти на протест пред МЗ срещу преместване на клиника (галерия)

Трансплантирани пациенти и техни близки излязоха в петък на протест пред Министерството на здравеопазването заради несъгласие с преместването на Клиниката по нефрология и трансплантации (КНТ) в Александровска болница, която се преобразува в Covid-звено.

Заради реорганизацията ръководството на болницата реши да прехвърли цялото звено с лекарите и пациентите в другата Клиника по нефрология, където се обслужват останалите бъбречно болни пациенти. В знак на несъгласие началникът на КНТ проф. Емил Паскалев и екипът му подадоха оставки, а пациентите на клиниката излязоха в петък на протест.

Протестиращите изразиха пълна подкрепа към проф. Паскалев и екипа му и изразиха притеснението си от условията, в които ще бъдат наблюдавани на новото място, както и от компетенциите на новия екип, който ще ги поеме.

Протестиращите настояха да им бъде осигурена самостоятелна клиника, където да нямат достъп до други пациенти, тъй като са имунокомпрометирани и смесването на потоци крие риск. Освен това настояват да бъдат наблюдавани от същия екип както досега.

Преди ден стана ясно, че директорът на болницата проф. Борис Богов не е приел все още оставките на напусналите медици. Освен това той обвини напусналият проф. Паскалев в абдикация от грижата за пациентите.

Ръководството на болницата уверява, че местят пациентите в безопасна среда и няма да бъдат оставени без грижи.

Здравният министър каза преди ден, че ще изчака да види организацията, която Александровска болница е създала по преместването и ще говори последен. Засега реакция от МЗ по казуса няма.

mediapool.bg