Кламер БГ - Новини: Христо Иванов: Промените в конституцията ще се приемат до края на годината

Христо Иванов: Промените в конституцията ще се приемат до края на годината

България

|
Ср, 20 Септ 2023г. 13:36ч.
Христо Иванов: Промените в конституцията ще се приемат до края на годината

Снимка: БГНЕС

Промените в конституцията трябва да бъдат приети до края на годината. Това заяви в сряда съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Според него първото четене ще е на 6 октомври. По същото време се очаква да излезе и становище на Венецианската комисия по предлаганите текстове. Техните бележки ще бъдат отразени.

"Очакването ни е, че на 6-7 декември ще може да бъде преминато към второ и трето четене на конституцията", коментира Иванов.

Той подчерта, че промените в конституцията са били една от причините да бъде създадено това мнозинство. "Дали има конституционно мнозинство, ще видим на второто четене", каза още Иванов.

Проектът

Проектът за промени в основния закон бе внесен в края на юли. Под него се подписаха ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Поправките предвиждат разделяне на Висшия съдебен съвет на прокурорски и съдийски. Ключовото тук е разпределението на квотите, тъй като в съвета има членове, избрани и от магистратурата, и от депутатите.

Още по темата:

Промените в конституцията: КС придобива огромна власт, президентът губи служебното правителство

Според проекта в съдийския съвет ще се избира мнозинство магистрати от съдиите. Обратна е логиката за прокурорския съвет – там ще доминира парламентарната квота.

Въвежда се индивидуалната жалба до Конституционния съд, нещо несъществуващо към момента. Освен това се намаляват правомощият на главния прокурор.

Сред предлаганите промени е и смяната на националния празник 3 март с 24 май.

mediapool.bg