Кламер БГ - Новини: Бламиран от Борисов и Пеевски, Атанасов хвърли оставка като шеф на комисията за службите

Бламиран от Борисов и Пеевски, Атанасов хвърли оставка като шеф на комисията за службите

България

|
Ср, 20 Септ 2023г. 14:55ч.
Бламиран от Борисов и Пеевски, Атанасов хвърли оставка като шеф на комисията за службите

Атанас Атанасов, сн. БГНЕС

Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Атанас Атанасов в сряда подаде оставка като председател на парламентарната комисия за контрол на специалните служени заради отказа на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да подкрепи лансираната от него реформа в сектора.

Атанасов подаде заявление в Народното събрание, че се оттегля от поста, а малко по-късно и депутатът от ДПС Делян Пеевски каза, че партията му няма да подкрепи реформата, въпреки че само преди няколко дни бе на друго мнение.

"Не може така да ми бламира (Борисов - бел.ред) реформата", каза Атанасов пред "24 часа".

От ПП-ДБ съобщиха, че комисията ще бъде оглавена от бившия вътрешен министър Бойко Рашков.

Комисията е на практика единствената възможност за граждански контрол върху работата на службите.

ГЕРБ и ДПС всъщност не подкрепят реформата на Атанасов

Съпредседателят на "Демократична България" предложи по-рано този месец план за реформа на специалните служби, който предвижда сливане на военното и цивилното разузнаване и отнемане на правомощията на президента по назначаването на шефовете на службите.

Тогава Атанасов каза, че тази реформа има принципна подкрепа от ГЕРБ и ДПС.

Впоследствие лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се обяви срещу сливанията на разузнаванията.

"Аз лично считам, че не трябва да се обединяват службите", каза Борисов в понеделник.

Преди това и депутати от партията му неофициално обявиха резерви към тази идея, която се лансира периодично вече повече от 10 години.

Малко по-късно в сряда и Делян Пеевски обяви, че реформата не се ползва с подкрепата на ДПС, въпреки че само преди няколко дни потвърди, че партията му подкрепя по принцип промените.

“Оттеглянето на ген. Атанасов като председател на комисията за спецслужбите не е дискутирана с нас, това е негово лично решение. Вече се разбра, че от ГЕРБ няма да има подкрепа за сливането на службите, няма да има подкрепа и от нас. Смятам, че тази тема няма да разклати управлението", каза Пеевски.

По-късно съпредседателят на ПП Кирил Петков реагира спокойно по темата.

"Днешната задача е реформата в КПКОНПИ, следващата надежда е работата по службите”, каза Петков и отказа да коментира оттеглянето на Атанасов.

Какво се предлага?

От ПП-ДБ все още не са представили публично проектозакони за промени в службите.

Атанасов обаче потвърди, че се предвижда сливане на цивилното и военното разузнаване, както и смяна на модела, по който се назначават шефовете на специалните служби.

Сега това става по предложение на правителството и с указ на държавния глава. Обмисля се обаче президентът да бъде заобиколен и ръководителите на службите да се назначават вече с решение на парламента.

Така ще бъде отнет най-сериозният лост за влияние на държавния глава в сектора.

През 2022 година ПП и ДБ внесоха в парламента серия законодателни промени, които преформатират сектора за сигурност, и не получиха подкрепа в тогавашното Народно събрание.

Сред предложенията тогава бе, например, преминаването на Националната служба за охрана (НСО) от президента към министъра на отбраната и други, които засега не е ясно дали остават актуални.

mediapool.bg