Кламер БГ - Новини: "Богатият български" на Борисов: Няма коалиция, има сглобка, механизъм и некоалиция

"Богатият български" на Борисов: Няма коалиция, има сглобка, механизъм и некоалиция

България

|
Ср, 20 Септ 2023г. 14:33ч.
"Богатият български" на Борисов: Няма коалиция, има сглобка, механизъм и некоалиция

Бойко Борисов, снимка БГНЕС

За едно денонощие лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов промени гледната си точка и вече твърди, че не е в коалиция нито с "Продължаваме промяната-Демократична България", нито с ДПС. По думите му мнозинството можело да се нарича и с други думи, защото "българският език е богат".

"Може да го наричаме сглобка, може механизъм, може некоалиция. Нито аз съм в коалиция с ПП и ДБ, нито с ДПС", каза той пред журналисти в парламента.

Преди ден той каза точно обратното: "Некоалицията" вече започва да става смешно за хората, защото не отговаря на истината. Ние по-реална коалиция няма как да бъдем". На въпрос във вторник дали и ДПС е част от тази коалиция, той отговори: "На практика, да".

"Нека използваме нови думи, българският език е богат"

Сега лидерът на ГЕРБ обясни, че щом формациите в мнозинството не искат да се наричат с "думите, които са възприети от вас в продължение на 30 години демокрация, нека да ги наричаме с нови думи".

Борисов реши да обясни и как се стигнало до решението за формиране на сегашното мнозинство.

"След петте избора (предсрочните избори-б.р.) се събрахме и решихме, че във втория мандат с премиер Денков, с техни министри плюс Мария Габриел, Петков ги смяташе с 10 наши зам.-министри, те да управляват. Само че с толкова малко депутати не могат да се направят никакви реформи. Затова към тази ...сглобка е грозна дума. Към тази некоалиция се прибавиха и ДПС, за да направим конституционните промени. Там, където е необходимо да имаме по-голямо мнозинство. В тази враждебна обстановка към ПП и ДБ в парламента от страна на ИТН, "Възраждане“ и БСП, ако се прибави и ДПС аз мисля, че много трудно ще бъде за всички в този парламент. Затова с колегите осъзнато, знаейки за всички ваши въпроси, решихме да работим по този начин", каза Борисов.

"Стабилизиращата роля на ДПС никой не я отрича"

Санкционираният по глобалния закон "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски на свой ред каза, че коалиция няма и допълни: "както виждате и от това, което г-н Борисов е казал. Те работят по определени теми заедно, ние също подкрепяме определени теми".

"Стабилизиращата роля на ДПС никой не я отрича. Видяхте, и г-н Иванов го е казал, и г-н Борисов", допълни Пеевски.

"Коалиция с ДПС няма, но без тях кабинетът трудно щеше да се справи"

По-рано в сряда и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов също обяви, че коалиция с ДПС няма.

"Коалиция между ПП-ДБ и ДПС няма. Коментарът на Борисов е по отношение на техните отношения, между ГЕРБ и ДПС. ДПС сами дефинираха своята роля, казаха че подкрепят определени политики. Без тяхното участие в теми, свързани със сигурността, трудно щеше да се справи правителството", каза Иванов.

mediapool.bg