Кламер БГ - Новини: Христо Иванов: Готови сме да подкрепим само силно реформаторско управление

Христо Иванов: Готови сме да подкрепим само силно реформаторско управление

България

|
Нед, 01 Авг 2021г. 18:56ч.
Христо Иванов: Готови сме да подкрепим само силно реформаторско управление

Христо Иванов

Обединението Демократична България (ДБ) е готово да подкрепи само силно реформаторско управление, което може да трансформира България. Около Слави Трифонов се оформя "черна кутия” - център на вземане на решения извън институционалната политика, който напомня модела на управление на Бойко Борисов. Работи се с политиката на свършени факти. Най-доброто, което може да се каже за кандидата за премиер, е че трябва да му се даде шанс.

Така в неделя пред БНР коментира политическата ситуация Христо Иванов, председател на парламентарната група на "Демократична България".

"В този парламент би могло да се формира съществено мнозинство около ясно лидерство и около ясно заявени и внимателно обсъдени политики, предмет на политически ангажименти... Ние сме в ситуация, в която не можем да структурираме процес на предварителен диалог по ключовите въпроси... Аритметична подкрепа ще се намери, някакво управление ще бъде излъчено", каза Иванов.

По думите му не трябва да се работи с политика на свършените факти.

"Фундаменталният проблем, който имахме с маниера на управление на Бойко Борисов е, че цялата власт беше концентрирана около един човек. Това даваше възможност за ниво на безконтролност, което се превърна в корупция. Сега се очертава формула и влизаме в ситуация, в която има център на вземане на решения около г-н Трифонов, който е изнесен извън институционалната политика. Ние очаквахме човек, който може да лидира процеса на тази трансформация. И в един момент получаваме една черна кутия около Слави Трифонов... Той действа обратно на формиране на доверие", добави съпредседателят на ДБ.

Според него на ДБ им "липсва критичната минимална доза информация, на базата на която да се вземе решение".

"Не знам каква е формулата, но това, което се очертава, ме безпокои. Начинът, по който стана появяването на Пламен Николов, много ме притеснява. Става дума за процес без предсказуемост", каза Иванов.

По думите му от ДБ са готови да подкрепят силно реформаторско управление, което да трансформира България.

"Ние трябва да сме убедени, че това се споделя от изграден екип, който може да го реализира, екип, който да има лидер. Не просто програма, която в някакъв момент ще се появи на хартия, а се споделя от екип, който може да го реализира и има лидер, на който от ден 1 да му се има доверие, че ще има силно трансформационно поведение. Осъзнавам, че е трудно да се намери такъв човек. Вместо това виждаме човек, за когото най-доброто, което можем да кажем за него е, че трябва да му се даде шанс. Но не можем да си позволим да влезем в такъв режим в тази ситуация", коментира Христо Иванов.

В ДБ не са взели окончателно решение и ще очакват до последно да видят в каква посока ще тръгнат ИТН.

Христо Иванов подчерта, че не държи да бъде включен в процеса на взимане на решения, но понеже се очаква подкрепа от партията, то тя трябва да заложи "целия политически капитал, който нашите избиратели са ни делегирали".

От ДБ не са получили покана за преговори с ИТН за персоналния състав и подкрепа на правителството, заяви също в неделя пред bTV Христо Иванов.

Според него вече е минал етапът, в който могат да предлагат имена за позициите в изпълнителната власт и спечелилите изборите трябва да понесат отговорността за съставянето на кабинет.

"Спечели си изборите - честито, поеми си отговорността, не можеш да събереш подкрепа, поеми отговорността, а не да казваш аз съм много готин и ще си правя каквото си искам, не става така“, добави Иванов.

Христо Иванов припомни, че примерите с Асен Василев, Кирил Петков и проф. Николай Денков са с цел да покаже какво ще подкрепи като посока, профили и тип дейност. Според него те са атакувани, защото са направили трансформационни процеси.

"Все пак оставаме с надежда и не затваряме вратата. От гледна точка на очакването за наша подкрепа, този начин на действие няма как да доведе за добър резултат. Все още сме отворени за смислен професионален структуриран разговор, който води до ясни ангажимент, гарнирани с хора, на които може да се има доверие, че ще ги изпълнят и изграждане на процес на партньорство", посочи Христо Иванов.

mediapool.bg