Кламер БГ - Новини: Христо Иванов: Темата за ДПС е най-малкото неудобна за ИТН

Христо Иванов: Темата за ДПС е най-малкото неудобна за ИТН

България

|
Пон, 02 Авг 2021г. 13:43ч.
Христо Иванов: Темата за ДПС е най-малкото неудобна за ИТН

Христо Иванов

Темата за ДПС е най-малкото неудобна за "Има такъв народ" (ИТН), коментира съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов.

Според него партията на Слави Трифонов показва неспособност за елементарен политически диалог и демонстрира отказ от търсене на подкрепа и нежелание за реална конфронтация с ДПС и техните корупционни мрежи.

"Протестът няма да бъде заметен под килима като нежелан спомен за присвоена политическа биография. С всичко това това ИТН ще предаде хората, които реално свалиха Борисов и гласуваха за промяна", посочва Христо Иванов във Фейсбук.

Реакцията му дойде след коментарите на Слави Трифонов в неделя, че "Демократична България" и Христо Иванов искат постове в новото правителство. Трифонов критикува персонално Иванов и за участието му в кабинет на Бойко Борисов.

Иванов посочи, че "който твърди, че ДБ е искала парчета от баницата, лъже".

"Ако изобщо бъде потърсена наша подкрепа по някакъв сериозен начин, партиите от коалицията и парламентарната група ще оценят предложения състав на Министерски съвет, програмните заявки и очертаващото се парламентарно мнозинство и колективно ще вземем решение за последващите си действия в интерес на страната и избирателите", се посочва още в изявлението на съпредседателя на "Демократична България".

"Този парламент можеше да реши една стратегическа национална задача: реално да отстраним ДПС от властта. Само тогава можем не просто да "изчегъртаме Борисов", а да разградим в дълбочина модела на корупционното задкулисие. Тази задача е изключително сериозна и не може да бъде реализирана с шоу с импровизации, лансиране за лидерски позиции на случайни бушончета и съмнителни подставени лица, а най-малко, с оформяне на ново задкулисие", посочи в отговор Иванов.

Иванов добави, че "единствено в името на откъсване на управлението от корупционния картел около Сараите", ДБ е обмисляла подкрепа за мандат на ИТН, въпреки различията, но от партията са настоявали за три принципни положения: валиден ангажимент с подробна програма от конкретни действия за борба с корупцията и отвоюване на институциите, оформяне на ясна парламентарна конфигурация, чиято формула да гарантира, че управлението и решенията в парламента няма да зависят от ДПС и ГЕРБ, както и излъчване на "силен екип от доказани бойци, на които може да се има доверие да реализират тази огромна задача".

Иванов обясни, че коалицията е искала да останат успешните министри от служебния кабинет, тъй като са се доказали като бойци и са предприели конкретни действия срещу Борисов, ДПС и корупционните им мрежи.

"Оставянето на успешните служебни министри, особено такива, които самите ИТН са канили, очевидно няма как да бъде представено за някакво излъчване на наши представители. И точно затова легитимният начин за поставяне на тази важна тема беше публичният, а не в някакви телефонни разговори и раздумки по кюшетата", посочи Иванов.

mediapool.bg