Кламер БГ - Новини: Сакскобургготски няма да търси обезщетение за двореца "Врана"

Сакскобургготски няма да търси обезщетение за двореца "Врана"

България

|
Пон, 02 Авг 2021г. 15:07ч.
Сакскобургготски няма да търси обезщетение за двореца "Врана"

Сакскобургготски няма да търси обезщетение за двореца

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски няма намерения да завежда дела за обезщетение срещу България заради това, че е бил лишаван от правото си на собственост върху двореца "Врана" край София, който след отнемането му от бившия цар бе предоставен на Столична община и в момента е обществен парк с платен достъп.

Това става ясно от съобщение на секретариата му, разпространено в понеделник, заради "злонамерени и стари слухове, че сега Царското семейство ще заведе дела за обезщетения",.

"Никога не е имало, нито ще има каквито и да е претенции от страна на Царя и семейството му за обезщетения от такова естество. Негово Величество многократно е заявявал тази позиция по различни поводи", пише в него.

Режимът, установен в България след незаконния референдум от 1946 г., е наложен от чужди сили, пише още в съобщението. В този смисъл не българският народ има вина и не следва да плаща обезщетения, посочва се в позицията.

"Също така следва да се повтори, че Дворецът "Врана", още откакто е върнат на Царското семейство с единодушното решение на Конституционния съд през 1998 г., се реставрира с лични средства на Царя и дарения на родолюбиви сънародници, за да се превърне в музей, посветен на Третото българско царство. Като такъв, той скоро ще бъде общодостъпен", пише още Сакскобургготски.

Съобщението идва дни след като Софийският апелативен съд обяви, че дворецът "Врана" е собственост на бившия премиер и сестра му Мария-Луиза. Втората инстанция отмени изцяло решението не градския съд, което бе противоположно.

Собствеността на "Врана" не е присъдена окончателно. Сакскобургготски обаче спечели на трета инстанция процеса за друг емблематичен дворец – "Царска Бистрица".

mediapool.bg