Кламер БГ - Новини: Австралиец бе задържан заради фалшиво видео с план за преврат

Австралиец бе задържан заради фалшиво видео с план за преврат

България

|
Пон, 02 Авг 2021г. 16:44ч.
Австралиец бе задържан заради фалшиво видео с план за преврат

снимката е архивна

Австралийската полиция арестува мъж след разследване на фалшиво видео, показващо мним висш офицер, организиращ заговор за сваляне на правителството. Във видеото, което е широко споделяно в социалните мрежи, се чува как мъж, представящ се за комисар на Австралийската федерална полиция с името Рийс Кършоу.

Кършоу е представен как води разговор с представители на подразделение на тайната полиция за това как може правителството да бъде "разпуснато".

Полицията съобщава, че Кършоу всъщност не е човекът от видеото и разследването е довело до ареста на друг мъж в Северна Австралия, който според властите е поддържал контакти с антиправителствени групи.

"Това са хора, които считат, че нашите институции не ги засягат или пък, че са нелегитимни и трябва да бъдат узурпирани", каза пред журналисти в Бризбън помощник комисар Андрю Донахю.

Той добави, че арестуваният мъж, за когото полицията не съобщава допълнителна информация, се е опитвал да се снабди с полицейски значки и нашивки. Ако бъде осъден, той може да получи до две години затвор.

mediapool.bg