Кламер БГ - Новини: Президентството не вижда казус във връчването на мандата на ИТН

Президентството не вижда казус във връчването на мандата на ИТН

България

|
Пон, 02 Авг 2021г. 17:36ч.
Президентството не вижда казус във връчването на мандата на ИТН

Президентството не вижда казус във връчването на мандата на ИТН

Президентството не вижда проблем във връчването на първия мандат за съставяне на правителство на "Има такъв народ". След като в социалните мрежи набраха сили коментари, че възлагането на мандата е противоконституционно, от "Дондуков" 2 обясниха, че преди да бъде направено това е било "представено решение на парламентарната група на ПП "Има такъв народ", с което посочват Пламен Николов за кандидат за министър-председател".

"Представена е и декларация за отговаряне на условията за избиране на народни представители, на основание чл.110 във връзка с чл. 65, ал. 1 от Конституцията на Република България", посочват от президентството.

Според член 110 от Конституцията членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани, които отговарят на условията за избиране на народни представители.

Според чл. 65 ал. 1 от основния закон за народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство, навършил е 21 години и не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода.

Преди това адвокат Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!" разпространи мнение на юриста и бивш депутат във Великото народно събрание Николай Близнаков, според което "връчването на мандата на 30 юли е противоконституционно, нелегитимно и нищожно". То трябва да бъде извършено отново при спазване на Конституцията и другите норми, защото Слави Трифонов няма право да предлага кандидат за премиер.

"Не познавам г-н Пламен Николов, от представянето му в "Панорама" ми се стори симпатичен, добронамерен, любезен човек, който би искал да се хареса на повече хора, а не да влиза в конфронтация. Е, да, вярно, че му липсва основното за премиер – политическото лидерство и визионерство, политическия, а дори и просто обществен опит, а дори и поне общата политическа култура", пише Близнаков.

"Ясно е, че не може политик да не знае кои са страните по Преспанския договор в разгара на кризата и обществения интерес към Македония. По-смущаващото е липсата на какъвто и да било опит в защита на обществени каузи, на принципи, на позиции. Смешен бе опитът му за измъкване, сравнявайки своите "битки" с тези на министър Василев...", допълва той.

mediapool.bg