Кламер БГ - Новини: БСП отново предлага 9% ДДС за лекарствата

БСП отново предлага 9% ДДС за лекарствата

България

|
Пон, 02 Авг 2021г. 13:48ч.
БСП отново предлага 9% ДДС за лекарствата

БСП отново предлага 9% ДДС за лекарствата

Депутати от БСП отново са внесли в Народното събрание предложение за намаляване на ДДС за лекарствата, заплащани от НЗОК, от 20% на 9%. Това е отдавнашно искане на левицата, което за последно предложи при приемането на данъчните закони в края на миналата година, но не събра подкрепа.

Според левицата това ще бъде стъпка в посока намаляване огромното доплащане от страна на пациентите за лекарства.

Според тях намалените постъпления в бюджета от ДДС ще бъдат компенсирани от по-малките бюджетни разходи за лекарства, тъй като става въпрос за покривани с обществен ресурс медикаменти.

"Общият ефект от диференцирането на ставките на ДДС е намаление на бюджетните постъпления с приблизително 374 млн. лв. Положителният ефект се изразява в три направления: първо, намаление на бюджетните разходи за лекарства; второ, увеличение на бюджетните приходи в резултат на по-големия търговски оборот и трето, свиване на сивия сектор и увеличение на данъчните постъпления. Този позитивен ефект е около 450 млн. лв.", посочват вносителите.

Депутатите допълват, че диференцираната ставка е широко застъпена политика в редица европейски страни и дават за пример Ирландия, Франция и Италия.

mediapool.bg