Кламер БГ - Новини: Повдигнато е обвинение на дрогирания младеж, убил Милен Цветков

Повдигнато е обвинение на дрогирания младеж, убил Милен Цветков

България

|
Пон, 20 Апр 2020г. 23:06ч.
Повдигнато е обвинение на дрогирания младеж, убил Милен Цветков

Софийската градска прокуратура ще поиска постоянен арест за 22-годишния дрогиран шофьор, предизвикал жестоката катастрофа, при която загина телевизионният журналист Милен Цветков. Младежът е обвинен, че е причинил смърт на друг участник в движението след употреба на наркотични вещества.

Задържана е и майката на 22-годишния Кристиан Николов, чиято фирма е собственик на автомобила, предизвикал катастрофата. Десислава Пешева се е явила в СДВР, възможно е да й бъде повдигнато обвинение за това, че е предоставила автомобила на сина си, посочва националната телевизия.

По случая е арестувано и трето лице - втори младеж, спътник на дрогирания шофьор. Въпросният мъж, седял до шофьора, е избягал от местопроизшествието, като впоследствие е установена самоличността му. Той е син да депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев досъдебното производство е взето на специален надзор от Върховната касационна прокуратура.

Трагедията се разигра около 18 ч. в неделя на бул. "Черни връх" в София, на кръстовището при мол "Парадайс". Милен Цветков е спрял на червен светофар и секунди след това е връхлетян от движещия се с превишена скорост джип Audi Q7, управляван от Кристиан Николов, който се забива в задната част на автомобила му.

В хода на разследването е установено, че управляваният от 22-годишния Кристиан Николов лек автомобил Audi Q7 е собственост на търговско дружество, управлявано от неговата майка. Затова на Икономическа полиция е възложено да извърши проверка за произхода на средствата за закупуването му.

От прокуратурата потвърдиха предварително разпространената информация, че младежът, който се вряза в автомобила на Милен Цветков, е шофирал под въздействие на канабис и амфетамин. Кристиан Николов е задържан за 72 часа и в следващите дни Софийския градски съд ще реши да остане ли за постоянно в ареста.

В резултат на удара колата на Цветков е изхвърлена 20 метра напред и изхвърча в средата на кръстовището, а джипът се забива в огражденията на близката метростанция и по чудо не помита други хора. Николов, който бил с жена в колата, е ударил автомобила на Цветков отзад със скорост около 80-100 км/ч при разрешени 30 км/ч.

"Направената проба отчита употреба на канабис и на амфетамин. Образувано е досъдебно производство за причиняване на смърт след употреба на алкохол или упойващи вещества, като предвиденото наказание е между 3 и 15 години, тук са утежняващи вината обстоятелства. От огледа, който е направен, към момента не се установява никакъв спирачен път", каза директорът на СДВР ст. ком. Георги Хаджиев.

Младежът има книжка от 2016 г., до момента има само едно леко нарушение на Закона за движение по пътищата, уточни Хаджиев.

Десислава Пешева е изпълнителен директор на "Винпром Карнобат" и съдружник в други фирми на обвинения в данъчни престъпления бизнесмен Миню Стайков. Има данни, че фирмата й е усвоила стотици милиони левове по програмата за развитие на селските райони. Различни медии съобщават, че започва проверка на всичките й финансови активи, което изглежда поредна кампанийна акция, предизвикана от съвсем страничен случай – в случая катастрофа, приковала общественото внимание.

Междувременно, в понеделник започна дарителска кампания за подкрепа на децата на убития журналист - момче на 8 години и момиче на 24 години.

mediapool.bg