Кламер БГ - Новини: България остава на 111-о място по медийна свобода

България остава на 111-о място по медийна свобода

България

|
Вт, 21 Апр 2020г. 11:50ч.
България остава на 111-о място по медийна свобода

България остава на 111-о място по медийна свобода в света в годишния доклад на международната неправителствена организация "Репортери без граници". Така страната продължава да е на последно място в ЕС и на дъното в Европа.

"Въпреки засилването на международния натиск, медийната свобода в България не се подобри през 2019 година", посочва "Репортери без граници.

Сред примерите е опитът на ръководството на БНР да свали от ефир дългогодишната водеща и съдебен репортер Силвия Великова. Посочено е и това, че през последната година много журналисти си тръгнаха от Нова телевизия. Изрично са посочени разследващите журналисти Миролюба Бенатова и Генка Шикерова.

"След назначението на новия генерален директор редакционната политика на БНТ се промени от неутрална към проправителствена", пише в доклада за България.

Както и в предходни години, внимание е обърнато и на депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пееввски.

"Най-известното превъплъщение на това ненормално състояние е Делян Пеевски, който привидно притежава два вестника ("Телеграф" и "Монитор"), но контролира телевизионен канал (Канал 3), новинарски сайтове и голяма част от разпространението на печатни медии. Правителството продължава да разпределя пари от ЕС и публично финансиране за медиите при пълна непрозрачност, което води до насърчаване на получателите да спестяват критики или да се въздържат от отразяването на някои проблемни истории. В същото време съдебният тормоз над независими медии като "Икономедия" и "Бивол" се засилва", пише в доклада.

Международната организация приветства това, че свободата на печата е в дневния ред на новата Европейска комисия. Обявеният от заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова план за действие предвижда засилване на свободата на медиите, защитата на демократичния процес и отчетливостта на социалните мрежи. Подчертават обаче, че в новата еврокомисия Унгария има ключова роля.

"За съжаление отговорността върху процеса по разширяването на ЕС, който е решаващ за интегрирането на страните от Западните Балкани, беше възложена на комисар от Унгария. Страната има едно от най-репресивните правителства на ЕС", се казва в доклада.

Според международната организация движението към авторитаризъм в Унгария се засилило, след като премиерът Виктор Орбан е поел цялата власт за неопределено време, използвайки коронавирусната пандемия като претекст.

В страната, която е на 98-о място в индекса за свобода на медиите, е въведен затвор до 5 години за публикуване на "фалшиви новини", което предоставя на властите още едно средство за оказване на натиск върху независимите медии.

mediapool.bg