Кламер БГ - Новини: Уволненията в "Булгаргаз": От нужни до незаконни

Уволненията в "Булгаргаз": От нужни до незаконни

България

|
Съб, 29 Ян 2022г. 10:28ч.
Уволненията в "Булгаргаз": От нужни до незаконни

Уволненията в

Смяната на целия борд на "Булгаргаз", предприета в петък следобед, предизвика разнопосочни реакции. Енергийният министър Александър Николов защити промените. Пред бТВ той обясни, че те са резултат от проверка на "Българския енергиен холдинг", започнала преди няколко седмици.

"Колегите, вследствие на данните, които са събрали, както и на някои допълнителни неща и текущата ситуация с цените на топлоснабдяването, са взели това решение", заяви той.

ДАНС няма нищо общо

Според Николов смените не са свързани със скорошната проверка на ДАНС в "Булгаргаз". Министърът отказа да коментира детайли от проверката на БЕХ. Той обаче припомни, че имало доста коментари по темата с вноса на допълнителни количества от евтиния азерски газ у нас. Николов обясни, че имало писмо, според което получаването на по-големи количества било възможно. Чие е писмото и как е възможно технически това, не каза.

"Относно обаче цената, поради това, че са приети някои ангажименти от страна на дружеството, тя не може да съответства на цената, която е по дългосрочния договор поне до 1 юли 2022 г.", каза министърът. С което реално опроверга предишното си твърдение.

Не би трябвало да има пречки

Със смените в "Булгаргаз" би следвало да се премахнат пречките пред вноса на азерски газ, коментира пък енергийният експерт Иван Хиновски. Според него досега у ръководството на дружеството имало „странна упоритост да не внасяме цялото количество евтин газ“.

Хиновски посочи още, че предстоят и нови преговори с "Газпром" за внос на руски газ.

"Важно е да има нови доверени лица в тези преговори, с нов мениджърски опит. Аз не бих се доверил на Павлов (освободеният директор - б.ред.), защото видяхме, че тази упоритост да не се внася евтин азерски газ може да се пренесе и върху договора с "Газпром", заяви той.

Овладяване и нищо повече

Уволненията в "Булгаргаз" са незаконни и това е просто опит за овладяване, каза пък бившият енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова. Тя посочи, че мандатите на борда се прекратяват при определени условия, които не са били налице.

"Аз няма да се изненадам, ако следващата стъпка е свързана с това по веригата да се върнат т.нар. посредници. Това ще доведе и до покачване на средната цена на природния газ и хората, и бизнесът много скоро ще усетят това", коментира тя.

mediapool.bg