Кламер БГ - Новини: София може да разреди линиите на градския транспорт

София може да разреди линиите на градския транспорт

България

|
Съб, 29 Ян 2022г. 11:52ч.
София може да разреди линиите на градския транспорт

Снимка: БГНЕС

Има реална опасност линиите на градския транспорт в София да бъдат разредени. Това заяви пред Нова телевизия столичният кмет Йорданка Фандъкова. Причината са високите цени на тока и горивата. Въпреки че София е общината с най-голям бюджет у нас, тя не може да се справи с всички разходи без помощ от държавата, обобщи тя.

"Кризата е много сериозна и тя засяга всички. Високите сметки за газ и ток се отразяват на всички сектори. Общините предоставяме над 80 процента от обществените услуги в страната. Всички сектори – градски транспорт, детски градини, училища.. всички те страдат", каза Фандъкова.

Тя допълни, че към момента общината се справя. Отчита се обаче намаление на пътниците в градския транспорт, което води до по-ниски приходи. Увеличението на цената на билета не е решение, защото ще отблъсне още повече хората, коментира тя.

"Правим всичко възможно да не допуснем спиране на тока в подлезите, да въведем режим на уличното осветление или да оставим неосветени парковете и детските площадки“, каза Фандъкова.

По думите й към момента няма проблем със столичните болници. Общината ги дофинансира, като за тази година са отделени 10 млн. лв.

mediapool.bg