Кламер БГ - Новини: Външно след срещата на Пендаровски с ОМО "Илинден": Трябва политическа зрялост

Външно след срещата на Пендаровски с ОМО "Илинден": Трябва политическа зрялост

България

|
Съб, 29 Ян 2022г. 17:47ч.
Външно след срещата на Пендаровски с ОМО "Илинден": Трябва политическа зрялост

Външно след срещата на Пендаровски с ОМО

Външно министерство реагира на срещата на президента на Северна Македония Стево Пендаровски с членове на организацията ОМО "Илинден", която настоява за признаване на македонско малцинство у нас. Ден по-рано македонският държавен глава написа във фейсбук, че са обсъждали работата на организацията в сферата на човешките права.

Според Външно действията на Пендаровски са в противоречие с "позитивния климат", създаден от правителствата на двете държави. Оттам призоваха за политическа зрялост и принос към процеса по възстановяване на взаимното доверие.

"Дни след успешното съвместно заседание на правителствата на двете държави, отново ставаме свидетели на повишаване на общественото напрежение, породено от конкретни действия на президента на Северна Македония, с което се правят опити за възобновяване на теми, влизащи в конфликт с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.", заявиха от Външно.

Ден по-рано Пендаровски каза, че целта на Северна Македония също е добросъседство.

"ОМО Илинден - Пирин" бе регистрирана като политическа партия през 1999, но регистрацията ѝ бе отнета година по-късно.

Конституционният съд обяви ОМО за противоконституционна политическата партия, тъй като тя се бори за отцепване на част от територията на страната ни.

mediapool.bg