Кламер БГ - Новини: Премиерът приписа разказ от Толстой на Чехов

Премиерът приписа разказ от Толстой на Чехов

България

|
Съб, 29 Ян 2022г. 14:18ч.
Премиерът приписа разказ от Толстой на Чехов

Премиерът приписа разказ от Толстой на Чехов

Премиерът Кирил Петков направи гаф при съботното си гостуване в "Дарик". Той бе запитан от водещия Константин Вълков за отношенията ни със Северна Македония и му бе цитирана фраза от руския пистале Антон П. Чехов: "Може да достигнете до убеждения само чрез личен опит и страдания".

Отговора си Петков започна с цитиране на любимо негово есе от Чехов:

"Първо да кажа едно любимо есе на Чехов мое със заглавието „Колко земя му трябва на човек“. Мисля, че всеки един от нас трябва да се сеща за този негов разказ, където един човек се опитва да загради огромна територия и цялата идея е, че когато изгревът на слънцето започва, те му дават възможност да тича и което загради като територия, накрая остава негова. Но с една-единствена задача – когато стигне до залез слънцето, трябва да се върне от същата точка".

Проблемът е, че този разказ не е писан от Чехов, а от Лев Толстой. Гафът на Петков бе хванат от в. "Сега".

Премиерът доразказа сюжета - че главният герой в крайна сметка не успява да вземе цялата земя, която иска и умира на залез слънце, защото е много уморен.

Използвайки метафората по темата Северна Македония премиерът коментира, че ние можем да искаме много неща, но не бива да забравяме каква е крайната цел – истинско добросъседство.

mediapool.bg