Кламер БГ - Новини: Мораториумът над тока щял да падне с новата КЕВР (видео)

Мораториумът над тока щял да падне с новата КЕВР (видео)

България

|
Съб, 29 Ян 2022г. 15:31ч.
Мораториумът над тока щял да падне с новата КЕВР (видео)

Снимка: БГНЕС

Мораториумът върху цените на тока за битовите потребители би трябвало да отпадне с формирането на новия състав на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това заяви премиерът Кирил Петков.

Той за пореден път заяви, че комисията безкритично е одобрявала повишение в цените на електричеството и природния газ. Това би следвало да се коригира след влизането на нови хора в състава й.

Преди дни парламентът реши, че КЕВР вече ще е съставена от петима, а не от деветима членове. За нов шеф на комисията се спряга сегашният зам.-министър на енергетиката Станислав Тодоров. Той трябва да замени на поста Иван Иванов.

"Мораториумът ще отпадне в момента когато КЕВР бъде с нови хора, които да направят пълния анализ, така че да сме сигурни, че техните решения защитават всички български граждани", заяви Петков.

Той допълни, че работещ регулатор е такъв, който се опитва да разбере защо се налага цените да се увеличават.

Премиерът приветства смените в "Булгаргаз". Целият управителен съвет на дружеството бе сменен от Българския енергиен холдинг (БЕХ) в петък.

Реакциите са противоречиви – от ГЕРБ заявиха, че това са незаконни действия и се цели овладяване на една сфера. Според енергийни експерти така се дава възможност за внос на повече евтин азерски газ.

mediapool.bg