Кламер БГ - Новини: Туроператори протестират срещу карантинирането на занзибарците

Туроператори протестират срещу карантинирането на занзибарците

България

|
Ср, 10 Март 2021г. 10:48ч.
Туроператори протестират срещу карантинирането на занзибарците

Нито един турист, който се е завърнал от екскурзия в Занзибар, не е дал положителен резултат на PСR тест. Това се казва в писмо на обединение “Бъдеще за туризма“ до здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов.

Здравните власти обмислят да въведат задължителна карантина за връщащите се от Занзибар заради опасните нигерийски и южноафрикански вариант на коронавируса. Изследванията показват, че тези варианти застрашават дори преболедували и ваксинирани хора.

Сдружението заявява, че идеята за налагането на карантина е крайно притеснителна за чартиращите туроператори и техните туристически агенти

"От три месеца организираните програми до Занзибар се осъществяват при строго спазване на санитарните изисквания. Няма регистриран положителен резултат в лабораториите, в които се тестват клиентите ни срещу представен наш ваучер“, коментира Павлина Илиева, която е председател на “Бъдеще за туризма“.

Тя настоява, че животът и здравето на населението са от първостепенно значение за всички, но налагането на нови рестрикции без период на адаптация и обоснован мотив ще доведе до още повече напрежение сред клиентите. Браншът настоява за предвидимост и последователност в антиковид мерките.

Въвеждането на карантина е административна пречка, която отново ще доведе до блокиране на дейността на туроператорите и ще нанесе значителни загуби за вече платени пътувания, се казва в позицията на “Бъдеще за туризма“.

mediapool.bg