Кламер БГ - Новини: Българите и египтяните влизат в македонската конституция, но не сега

Българите и египтяните влизат в македонската конституция, но не сега

България

|
Ср, 10 Март 2021г. 10:59ч.
Българите и египтяните влизат в македонската конституция, но не сега

Българите, хърватите, торбешите, египтяните, австрийците, румънците може да бъдат включени в македонската конституция, но в по-далечно бъдеще, каза македонският премиер Зоран Заев.

“Правителството на Република Северна Македония планира да отвори конституцията преди влизането в ЕС, не преди преброяването, но има много години дотогава“, каза Заев.

От 1 до 21 април в Северна Македония ще се проведе първото от 19 години преброяване на населението, което предизвиква силно напрежение в югозападната ни съседка. То се дължи най-вече на чувствителния въпрос колко точно е албанското население в страната, но очаквано повдигна въпроси и за българските граждани там.

Заев посочи като пример Хърватия, която включила по-малките общности в конституцията си, преди да влезе в ЕС, съобщи Заев, цитиран от БТА.

"Ние сме отворено общество, европейска страна и ще следваме примера на европейските страни", каза Заев.

Няма българско искане

В преамбюла на конституцията на Република Северна Македония са споменати "македонският народ, както и гражданите, които живеят в нейните граници, които са част от албанския народ, турския народ, влашкия народ, сръбския народ, ромския народ, бошнячкия народ и другите".

За промяна на конституцията е необходимо мнозинство от две трети в парламента.

По-рано министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи каза, че няма нищо против българите в страната да бъдат вписани като отделна етническа общност в преамбюла на конституцията на страната.

Външният министър на Република Северна Македония уточни, че от българска страна не е поставяно нито официално, нито неофициално искане за вписване на българите като етническа група в страната.

Колко са българите?

В Северна Македония няма българско малцинство.

На последното преброяване едва 1417 души (0.073%) са самоопределят като българи.

На този фон през последните 10 години, от 1 януари 2010 г. до 22 октомври 2020 г., над 70 000 граждани на Северна Македония са взели български паспорти.

Почти всички молби за гражданство са на база български произход.

България досега не е установила колко от тях живеят в България и колко взимат паспортите, за да живеят в рамките на ЕС.

mediapool.bg