Кламер БГ - Новини: Запор на жилищния комплекс на Божков доведе до протест срещу КПКОНПИ

Запор на жилищния комплекс на Божков доведе до протест срещу КПКОНПИ

България

|
Ср, 10 Март 2021г. 13:00ч.
Запор на жилищния комплекс на Божков доведе до протест срещу КПКОНПИ

Десетки граждани излязоха в сряда сутринта на протест срещу антикорупционната комисия (КПКОНПИ), която успя да наложи запор върху строящия се нов жилищен комплекс "Нове хоумс" в столичния район "Красно село".

Действията на комисията са засегнали интересите на множество хора, които са сключили предварителни договори за покупка на имот на "зелено". КПКОНПИ обаче твърди, че засега никой не е представил документи, които да доказват това.

Комисията казва, че искането за запор на имотите е уважено изцяло от съда. Възбраната е наложена на цялата собственост на дружеството "Нове Хоумс" АД, която включва имота заедно с изграждащи се върху него 14 многофамилни жилищни сгради. Комплексът се строи на бул. "Цар Борис III" 126, точно до метростанцията на пазара "Красно село".

Обезпечителните мерки са наложени на 1 октомври миналата година.

КПКОНПИ информира, че на 21 февруари е получено възражение от изпълнителния директор на дружеството. В него се твърди, че с наложените обезпечителни мерки са засегнали имуществените интереси на акционерното дружество и на над 250 други лица, които са сключили предварителни договори за покупка на имот.

"Твърди се, че те са извършили плащания по предварителни договори и фактури за придобиване на обекти в изграждащия се жилищен комплекс. С възражението не са представени документи, удостоверяващи право на собственост на лица – купувачи, нито други доказателства в подкрепа на твърденията за сключени договори", съобщава КПКОНПИ.

Обикновено сумата по предварителните договори е около 10% от стойността на имотите. В КПКОНПИ не са постъпвали възражения или жалби от засегнатите трети лица. Комисията изразява готовност да разгледа всяко такова искане и да се произнесе по него в съответствие с изискванията на закона.

mediapool.bg