Кламер БГ - Новини: Спирането за неплатени глоби на границата е противоконституционно, обяви ВАС

Спирането за неплатени глоби на границата е противоконституционно, обяви ВАС

България

|
Ср, 10 Март 2021г. 13:42ч.
Спирането за неплатени глоби на границата е противоконституционно, обяви ВАС

Спирането за неплатени глоби по границата и отнемането на книжката заради задължения противоречи на конституцията и ограничава правото на свободно движение на гражданите. Това е записано в становище на Върховния административен съд (ВАС) по конституционно дело, с което се иска отмяната на въпросните текстове от Закона за движение по пътищата. То бе образувано по искане на омбудсмана Диана Ковачева.

Липсва правна логика

ВАС има устойчива практика по въпроса може ли МВР да спира на границата хора, които имат неплатени глоби. Още миналата година съдиите наредиха на ведомството да прекрати незаконната според тях практика. Това решение обаче бе по повод жалба за проверките по границата с Гърция.МВР го прочете както му бе угодно и обяви, че то засяга само тези пунктове, макар че практиката е въведена и по други. От полицията така и не спряха с проверките. Вместо това вътрешният министър Христо Терзийски предложи промени в правилника за устройството на МВР, с които въпросните проверки се регламентират, за да се избегнат в бъдеще проблеми със съда.

"Липсва правна логика в конструкция, при която неплащане на едно публично задължение да води до отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач и до временно спиране от движение на моторно превозно средство на собственик, при това да се твърди, че преследваната цел е "осигуряване на безопасността на движението по пътищата", пише в становището на ВАС.

Съдиите допълват, че подобни мерки са оправдани, когато се прилагат с цел да се спрат нарушения по пътищата и да се предотвратят последствията от тях. Не може обаче те да се ползват като санцкия за неплащане на глоба.

Продължаваме напред

ВАС не е единственият съд, обявил практиката на МВР за незаконна. Същото е и становището на Върховния касационен съд. В него е записано, че неплащането на глоба не е престъпление, а длъжникът трябва да има някаква защита. Друг аргумент е, че не може постигането на легитимна цел (плащането на глоба) да се преследва чрез ограничаване на основни права и свободи.

Засега МВР не се впечатлява от съдийските становища. В промените в правилника, предложени от Терзийски, е записано, че граничните полицаи също ще имат правомощие да правят проверки за неплатени глоби, тъй като това бе един от аргументите на ВАС защо проверките са незаконни.

"Но решението на ВАС ни дава много добри насоки, явно ние имаме пропуски при изготвянето на нашата нормативна база", заяви министърът миналата година.

Засега Конституционният съд не се е произнесъл с решение.

mediapool.bg