Кламер БГ - Новини: Предизборно Борисов напомни на пенсионерите, че в пандемията са взели 1 млрд. лв. повече

Предизборно Борисов напомни на пенсионерите, че в пандемията са взели 1 млрд. лв. повече

България

|
Ср, 10 Март 2021г. 15:29ч.
Предизборно Борисов напомни на пенсионерите, че в пандемията са взели 1 млрд. лв. повече

Около 1 млрд. лв. са стрували на бюджетите за 2020 и 2021 г. до момента пенсионерските добавки от 50 лв. на месец, стана ясно от изказване на министър-председателя Бойко Борисов.

Април ще е 9-ят месец, в който се изплаща подобно подпомагане. Въпросните добавки, които се изплащат към пенсиите на всички пенсионери у нас, струват на бюджета около 105 млн. лв. на месец.

На заседанието в сряда беше гласувана сумата за април. Първоначално се предвиждаше антикризисната помощ да се раздава до края на март, но впоследствие Борисов пое ангажимент мярката да се удължи и през април, а ако спечели изборите – до края на пандемията. Средствата за април са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет.

"Над 2 100 000 пенсионери получават добавката от 50 лева, която изплащаме от август м. г. Но и преди това правителството е подкрепяло пенсионерите и за Великден, и за Коледа като за целта се осигуряваха по 50 милиона лева", припомни премиерът Борисов.

През април ще бъдат изплатени и обещаните еднократни добавки за храна в размер на 120 лв., но само на малка част от пенсионерите – тези с пенсия между 300.01 и 369 лв. Става дума за 392 000 пенсионери.

Премиерът Борисов отбеляза, че поддържаният нисък дефицит у нас и фактът, че България е втората държава по най-нисък външен дълг в ЕС след Естония, гарантират още осигуряването на средства както за изграждането и ремонти на църкви, манастири, джамии, но и за антикризисните мерки за нуждаещи се групи като културните дейци, както и за всички общини в България.

Кабинетът отпусна обещаните 4.27 млн. лв. към бюджета на Министерството на културата, с които ще бъдат подпомогнати музикални творци на свободна практика с по 5 минимални работни заплати и осигуровките към тях заради пандемията. След критиките към мярката министърът на културата Боил Банов изтъкна, че средствата ще бъдат предоставени чрез Национален фонд "Култура" и за тях ще се кандидатства. "Няма никакви предварителни списъци. Всички могат да подадат своите документи", посочи Банов.

С още 2 млн. лв. кабинетът ще подпомогне изграждането и ремонта на детски градини и училища в цялата страна, включително и в малките населени места. Парите са по националната програма за строеж на училища и градини в периода 2020-2022 г., която е на обща стойност 210 млн. лв. – по 70 милиона лева за всяка от трите години.

"Мисля, че това е една от най-успешните програми на Министерството на образованието и науката, която създава добри условия за провеждане на възпитателен и учебен процес", заяви министърът на финансите Кирил Ананиев по време на заседанието.

По програмата на Министерството на образованието и науката са одобрени 89 проекта за изграждане на нови детски ясли и градини и надграждане на съществуващи обекти. Предвидено е 41 училища и 6 професионални гимназии да получат средства за реконструкция, надстрояване и изграждане на нови сгради и учебни корпуси. Целта е да бъде намален недостигът на места в детските ясли, градини и училища, да се осигури достъп на всички деца до предучилищно образование от 4-годишна възраст и да има условия за преминаване на едносменен режим.

За новата учебна година правителството отпуска и 35.6 млн. лв., с които ще бъде осигурена еднократна помощ за всички първокласници и осмокласници. По тази мярка няма доходен критерий, което означава, че семействата на всички близо 118 500 деца, които ще бъдат записани в първи и в осми клас, ще получат по 300 лева.

Парите за всеки ученик в първи и осми клас ще бъдат разделени на две части – 150 лева през първия учебен срок и 150 лева за втория учебен срок. "Ще подкрепим общо 56 000 първолаци и 62 500 осмокласници. Подкрепата е важна за родителите, които ще могат да закупят учебни пособия. Същевременно се борим и с отпадането на деца от образователната система", коментира социалният министър Деница Сачева. Борисов отчете, че благодарение на механизма, въведен от правителството му, в класните стаи са върнати над 50 000 деца, които не са посещавали училище.

Правителството отпусна и 10 млн. лв. на Столичната община за реализирането на инвестиционни проекти. Парите ще се ползват за основен ремонт и изграждане на улици и булеварди, за улично осветление, светофарни уредби, релсов път, за развитие на системата за видеонаблюдение, за реконструкция на сграда на детска поликлиника и за придобиване на софтуер.

Други 7 млн. лв. се дават за осигуряването на лични предпазни средства, медицински изделия, лекарствени продукти и дезинфектант за борбата с пандемията от Covid-19.

mediapool.bg