Кламер БГ - Новини: Хайде обратно: 10 области спират 5-12 клас от училище, ограничават заведения, молове и фитнеси

Хайде обратно: 10 области спират 5-12 клас от училище, ограничават заведения, молове и фитнеси

България

|
Ср, 10 Март 2021г. 16:25ч.
Хайде обратно: 10 области спират 5-12 клас от училище, ограничават заведения, молове и фитнеси

Ден след като премиерът Бойко Борисов обяви, че властите няма да се поколебаят да затегнат отново мерките заради новия ръст на Covid- заразата в страната, 10 области въведоха локални ограничения като онлайн обучение за големите ученици, намалено работно време за заведенията, евентуално затваряне на молове и фитнеси. Сред тях са София, Бургас, Шумен, Кюстендил, Хасково, Перник, Плевен, Ямбол, Благоевград, където нивото на заразените от коронавирус е над 300 на 100 хил. души.

Решенията на областните щабове по места ще станат ясни в сряда следобед.

Премиерът заговори за нови, по-строги мерки, само седмица след окончателното им разпускане с отварянето на заведенията. Същевременно болниците се пълнят бързо, а правителството е упреквано, че умишлено тласка страната към здравна криза в навечерието на изборите, опитвайки се да угоди на различни обществени групи.

Подходът с локалните мерки дава възможност на Борисов да лавира между привържениците и противниците на мерките, показвайки, че не централната власт е тази, която взема решенията.

Първа за по-строгите мерки в София съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, а след това здравният министър и кметът на Бургас се срещнаха за да обсъдят локален локдаун.

"Започваме с локални мерки в 10 области в страната, където заболеваемостта е на високи нива. Ако преценим, че ситуацията се влошава, мерките могат да бъдат предприети и на национално ниво", каза Ангелов.

Той посочи, че в най-засегнатите области болниците са под сериозен натиск и целта на мерките е да им бъде дадена глътка въздух. Заради задаващата се тежка ситуация е взето и решение за спиране износа на някои медикаменти.

Всички ученици в София от 5 до 12 клас да преминат на онлайн обучение за срок от две седмици от петък 12 март, а работното време на ресторантите и игралните зали да се намали с 1 час до 22 часа, реши в сряда софийският оперативен щаб, съобщи във фейсбук кметът Йорданка Фандъкова. Преустановява се и присъственото обучение във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания.

В момента учениците в София са разделени на присъствено и дистанционно обучение на ротационен принцип, като на всеки две седмици различни класове посещават присъствено училище. Групите са 5, 10 и 11 клас, следващата рокада е 7,8 и 12 клас, и другата рокада е 6, 9 и 12 клас. Най-малките ученици от 1 до 4 клас са всеки ден в училище и към момента не се предвижда промяна на този режим.

Софийският оперативен щаб предлага още на министъра на образованието да измести датите за ученически състезания и олимпиади, които са планиране за месец март, в това число и пролетните математически състезания, планирани за края на месеца.

Другата мярка е насочена към работното време на всички заведения за хранене и развлечения, включително на ресторантите в хотелите и игралните зали. Прието е то да бъде до 22 ч за периода от 12 до 26 март. Готвените рестрикции към ресторантите се случват на 10-ия ден от отварянето им, което се случи на 1 март. Във вторник фитнеси, ресторанти и молове се обявиха против "каквото и да е ново затягане на мерките". Към момента Фандъкова не предлага нови ограничения за фитнесите и моловете, става ясно от поста ѝ във фейсбук.

"По предложение на директора на столичната здравна инспекция д-р Пенчев се обмисля затягане на мерките при продължаващ ръст на заболеваемостта с преустановяване на посещенията в големите търговски центрове и фитнес залите", добави Фандъкова. Наред с това Столична община, Столичната здравна инспекция и СДВР започват засилени проверки за спазването на мерките в търговските обекти, ресторанти и заведения, както и в градския транспорт.

Набелязани са и други мерки. В домовете за социални услуги на територията на Столична община се забраняват посещенията на външни лица. И още на територията на Столична община се забранява провеждането на организирани екскурзии, фестивали и събори, при които се планира събиране на голям брой хора на открито.

Фандъкова мотивира предложенията си с рязкото увеличение на броя на заразените с COVID-19 на територията на Столична община. По последни данни София премина прагът от 500 заболели на 100 хил. души. Притеснителен е фактът, че средната възраст на заразените с COVID-19 продължава да спада, като към днешна дата е 51 години.

Чувствително се е увеличил и натискът към здравната система – за 14 дни общият брой на хоспитализираните нарасна с 645 души. С 30% се увеличават позвъняванията към Спешна помощ за случаи с коронавирус.

По данни на Столичната здравна инспекция общият брой на ваксинираните граждани на територията на Столична община е над 86 хил. В днешният ден продължават ваксинациите на граждани, които ще бъдат членове на секционни комисии на парламентарните избори и са заявили желание да бъдат ваксинирани.

Подобни мерки се обсъждат и в Бургас. Там се обмисля учениците от 5 до 12 клас да преминат на обучение в електронна среда за срок от 2 седмици от петък, 12 март.

Преустановяват се всички групови извънкласни занятия, езикови центрове, екскурзии. Детските градини остават отворени. Също така ще бъде намалено и работното време на заведенията в областта.

Обсъжда се също затварянето на моловете и фитнеси, организацията на масови събития на открито и закрито. Сред предложените мерки е и носенето на маски на открито.

Мерките ще бъдат въведени за цялата област Бургас, за да не се налага изграждане на КПП-та между различните общини, уточни директорът на РЗИ-Бургас доктор Георги Паздеров. Болничните легла за увеличение на коронавирус ще бъдат увеличени.

Учениците от 5 до 12 клас в област Ямбол от утре също преминават на онлайн обучение до априлската ваканция, реши Областния медицински съвет. Заради увеличаващият се брой заразени с Covid се затварят пенсионерските и квартали клубове в областта. На 30% от капацитета си до 24 март ще работят читалищата и залите. Детските градини и яслите ще се затварят при необходимост.

Два екипа на РЗИ и Областната дирекция по храните започват засилен контрол по изпълнение на противоепидемичните мерки в големите вериги магазини и заведенията.

От Областния медицински щаб препоръчват носенето на маски на открито. Увеличава се натискът върху болниците. Към момента около половината от разкритите Ковид легла са свободни. Запълнена е Covid реанимацията в областната болница.

Всички ученици от 5-и до 12-и клас в Благоевградска област преминават на дистанционна форма на обучение през следващите две седмици. Заповедта влиза в сила от утре, реши областният кризисен щаб. Заради растящия брой заразени за 14 дни ще бъдат затворени и моловете, фитнесите, кината, театрите и танцовите школи. Ограничават се и извънкласните занимания и спортните състезания, както и всички масовите мероприятия на открито и закрито.

За момента присъствено остават да се обучават учениците от 1 до 4 клас. Отворени остават и детските градини и ясли в областта, като те ще се затварят при увеличение на броя заразени учители и помощен персонал.

В Шумен също се обсъжда затягане на мерките. Регионът попада в червената зона с 456 заразени на 100 000 души население.

Областният управител проф. Стефан Желев ще предложи работното време на заведенията да бъде до 22.00 часа, каквато беше и мярката при втората вълна от Covid-19. 50% от леглата в болницата са за пациенти с Covid-19. Пълни са 90%. Болните в болницата са 205, четири от тях са деца. Ежедневно постъпват по около 25 души, каза пред БНР д-р Димитър Костов, директор на болницата в Шумен.

Лечебното заведение е единственото в областта, което приема спешни пациенти. Плановият прием е спрян.

"Не знам дали не закъсняваме с допълнителните мерки. Те трябваше да изпреварят този ръст на болните... Привърженик съм на по-твърдите мерки“, каза той.

mediapool.bg