Кламер БГ - Новини: Не били наркотици, а набеждаване. Прокуратурата смени версията по разследване срещу журналист

Не били наркотици, а набеждаване. Прокуратурата смени версията по разследване срещу журналист

България

|
Ср, 10 Март 2021г. 15:49ч.
Не били наркотици, а набеждаване. Прокуратурата смени версията по разследване срещу журналист

Окръжната прокуратура в Силистра коренно е променила версията си по делото срещу местния журналист Димитър Пецов, съобщи "Свободна Европа". Разследването вече не е срещу него и не се води за притежание на наркотици, каквато бе първоначалната постановка, а за набеждаване в притежание на наркотици. Прокуратурата вече е на мнение, че забранените вещества са били подхвърлени в колата на Пецов.

Проверка

През май миналата година журналистът е спрян за проверка. Полицаите му нареждат да кара с тях до районното като един от тях се качва в колата му. Това е изключително рядка практика и подобна процедура не е разписана в нито един нормативен акт, свързан с работата на МВР.

След пристигането в полицейското управление започва претърсване. Малко по-късно полицаите откриват пакет с около 40 грама от четири различни вида наркотици в джоба на облегалката на шофьорската седалка. Не са викани поемни лица, Пецов твърди, че наркотиците не са негови, а обискът е бил имитация.

Прекратяване

Според Пецов основната причина прокуратурата да прекрати делото е, че нямат достатъчно доказателства, които да го свързват с дрогата. По плика обаче са останали отпечатъци от друг човек – Марин Игнатов, който се явява като свидетел и твърди, че е купил от журналиста наркотици и че по време на сделката Пецов бил с ръкавици. Тези показания не са оценени като достоверни и делото е прекратено.

От прокуратурата отказват информация по случая.

Биография

Пецов е сред най-активно използващите способите на Закона за достъп до обществена информация журналисти. Той е сътрудник на организацията "Антикорупционен фонд". Два пъти е награждаван от Програма "Достъп до информация" със "Златен ключ". Създател е на групата "Граждански контрол", която следи дейността на общинския съвет в Силистра.

mediapool.bg