Кламер БГ - Новини: Здравното министерство получава още 130 млн. лв. за борба с Covid-19

Здравното министерство получава още 130 млн. лв. за борба с Covid-19

България

|
Ср, 10 Март 2021г. 17:26ч.
Здравното министерство получава още 130 млн. лв. за борба с Covid-19

Министерството на здравеопазването ще получи още близо 130 млн. лв. за купуване на апаратура за болниците за борба с коронавируса. Средствата се осигуряват от еврофондовете чрез промени в оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г., съобщи правителствената информационна служба.

Финансирането се предоставя по линия на новия инструмент React-EU, чрез който се осигуряват допълнителни средства по структурните фондове за периода 2020 - 2022 г. за операции в подкрепа на преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от Covid-19.

Със средствата ще бъдат обособени изолирани структури и ще бъде доставено необходимото медицинско оборудване за лечение и пациенти с коронавирус в 105 болници.

Със 129.3 млн. лв. ще бъдат купени апарати за подобряване на дишането, монитори за жизнени показатели, рентгенови мобилни устройства, ехографи, дефибрилатори, газово-кръвни анализатори и др.

Предвижда се още доставка на тестове и консумативи, необходими за тестване на дарената кръв в центровете за трансфузионна хематология за диагностика на Covid-19, както и разширяване на производството на кръвна плазма в два трансфузионни центъра.

Ще се финансират и мерки за електронно здравеопазване и телемедицина, включително осигуряване на устройства за електронен обмен на медицински документи, оборудване за общопрактикуващи лекари и лекари-специалисти за дистанционно наблюдение на пациентите в райони с неблагоприятни условия, внедряване на системи за архив и пренос на образни изследвания и подпомагане на аптеките за успешно внедряване на електронни рецепти.

mediapool.bg