Кламер БГ - Новини: Прокурорите във ВСС не разбират какво повече иска Лаура Кьовеши

Прокурорите във ВСС не разбират какво повече иска Лаура Кьовеши

България

|
Ср, 10 Март 2021г. 18:38ч.
Прокурорите във ВСС не разбират какво повече иска Лаура Кьовеши

Значителна част от членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) изразиха недоумението си какво повече би могла да иска шефката на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши от тях. През февруари колегията номинира десет български магистрати за европейски делегирани прокурори, но само трима бяха приети без забележки, а за други бе поискана допълнителна информация.

Шефът на кабинета на Кьовеиши Милан Ярон даде да се разбере, че това е равнозначно на отхвърляне и България трябва да предложи нови седем прокурори.

"Ние не искаме да влизаме в дискусия как да интерпретираме регламента. В писмото на Европейския прокурор се казва ясно, че българската страна трябва да номинира хора със съответния опит и отговарящи на всички изисквания за независимост и морален интегритет", обясни Ярон пред Euractiv.

Наблюдателите коментираха, че жестът на Кьовеши е знаков към българската прокуратура и показва липсата на доверие.

В сряда Прокурорската колегия се събра, за да реши какво да отговори на Кьовеши. Първо се оказа, че отговорът ще бъде конфиденциален, защото процедурата по подбор на делегираните прокурори все още не е приключила. След това стана ясно, че българските прокурори не разбират какво повече биха могли да сторят.

Главният прокурор Иван Гешев направи много обран коментар по темата. Той обясни, че Прокурорската колегия накрая ще трябва да даде отговор на случващото, за да защити професионалната биогафия на кандидатите и достойнство на цялото съсловие на прокурорите и следователите.

Огнян Дамянов обясни, че колегията е разполагала с един основен критерий при избора на делегирани прокурори – да са действащи магистрати. В същото време шефът на кабинета на Кьовеши обясни, че хората се отхвърлят, защото никога не са се занимавали с материята на Европейската прокуратура или са от много ниско ниво на съдебната система.

Прокурорската колегия предложи трима следователи за европейски делегирани прокурори, които явно не се приемат от Кьовеши. Не се приема излъченият съдия, който не е пеналист, както и тримата прокурори от районно ниво.

Огнян Дамянов смята, че отношението към следователите е дискриминационно и те не желаят за тях да се изпраща допълнителна информация до Европейската прокуратура в Люксембурт. Това означава, че тримата реално се отказват пт процедурата. "Изключително достойно становище", похвали Дамянов тримата следователи.

Евгени Иванов, който беше лидер на прокурорската асоциация преди да стане член на ВСС, настоя, че никой от десетимата български избраници не е върнат от Кьовеши.

"Нищо такова няма. Процедурата върви. Иска се допълнителна информация", каза той. Прокурорът настоя, че няма нищо скрито-покрито в процедурата и България е предоставила цялата информация. За Иванов са странни последвалите интерпретации и напрежението, което се e пoявило.

"Ако трябва пак да извървя тази процедура, бих гласувал по същия начин. ВСС е изпълнил повече от всичко по силите си", каза Евгени Иванов. Според него случващото се има негативен ефект върху магистратите. "Не мога да си представя при друга процедура как качествените, читави и знаещи колеги ще бъдат мотивирани да се включат", посочи той.

Заплатата за европейски делегиран прокурор е 6000 евро. Това е почти два пъти по-висока заплата от тази на върховен прокурор в България при положение, че българските им шефове няма да имат право да им се бъркат в делата.

Гергана Мутафова също обясни, че пак би повторила вота си. "Изцяло се съобразихме с процедурата. Всички кандидати отговарят на заложените критерии", каза тя. Мутафова допълни, че нейните колеги не заслужават по такъв начин да бъдат коментирани.

"Продължавам да стоя на позицията, че проведохме обективна и безпристрастна процедура", каза Калина Чапкънова.

Процедурата

Европейският главен прокурор преценява допустимостта на номинираните според изискванията на регламента за квалификация, практически опит и доказана независимост. При възражения или съмнения Кьовеши може да изисква допълнителна информация, а накрая предлага на Колегиума на Европейската прокуратура да назначи или да отхвърли предложените хора. В случая обаче посланието е ясно – България трябва да посочи нови седем души.

Членове на съвета допускат неофициално, че страната мoжe дa остане и caмo с тpимa eвpoпeйcĸи дeлeгиpaни пpoĸypopи, защото не е длъжна да попълни цялата си квота от десет души.

В средата на февруари Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет проведе доста бърз избор на десетимата европейски делегирани прокурори. Те бяха излъчени с един вот, въпреки наличието на 31 кандидата.

Иван Гешев подкрепи седем от избраните - Бисерка Стоянова, Божидара Ганева-Димова, Бойко Калфин, Вероника Трифонова, Димитър Беличев, Светлана Шопова-Колева и Христо Крачунов. Другите посочени трима бяха Венцислав Фердинандов, Мая Ковачева и Преслава Петкова.

Европейската прокуратура

Европейската прокуратура може да разследва всички измами със средства на ЕС над определен размер, включително злоупотреби с обществени поръчки. Институцията може да разследва сложни случаи на измами с ДДС в повече от една страна от ЕС.

Европейските делегирани прокурори са магистратите, които ще вършат работата на Европейската прокуратура в конкретната държава, т.е. те ще са хората на Лаура Кьовеши на терен в България. Поради това изборът на точните хора е особено важен.

Европейските делегирани прокурори няма да се занимават с българските наказателни дела, а ще наблюдават само такива производства, които са от компетентността на Европейската прокуратура (ЕП). Не е възможно прекият български шеф на делегирания прокурор да се намеси в разследване, което е от компетентността на европрокуратурата.

mediapool.bg