Кламер БГ - Новини: Премиерът: България не успя да намери своите Фалконе и Кьовеши

Премиерът: България не успя да намери своите Фалконе и Кьовеши

България

|
Четв, 09 Ноем 2023г. 11:48ч.
Премиерът: България не успя да намери своите Фалконе и Кьовеши

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши и премиерът Николай Денков участваха в антикорупционен форум в София Сн. БГНЕС

За съжаление, България не успя да намери своя Фалконе и своята Кьовеши, което дава отражение. Това заяви премиерът Николай Денков на форума "Антикорупция, демократична устойчивост и икономическа сигурност" в София, организиран от Центъра за изследване на демокрацията. На събитието присъства и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

Един от стълбовете на цивилизацията е системата за правосъдие. Във всеки успешен преход има нужда от смели герои, които да изпълнят със съдържание структурите на правосъдието, заяви акад. Денков.

Той посочи, че все пак България е постигнала определен напредък по темата с върховенството на закона.

"През последната година, под натиск отвън, с ясното осъзнаване, че повече не може така, България прави забележителни промени по отношение на законите, структурите, които трябва да се борят с корупцията, както и структурите, които трябва да ни направят съвременна и развита европейска държава. Ние все още търсим своите герои, които да поведат тези структури и да кажат: "Повече не може така". За това е много ценно, че отново Лаура Кьовеши е в България. Първо, за да ни вдъхнови за това, че трябва да продължаваме да работим в тази посока. Второ, за да сподели своя опит в това как може да бъдем много по-ефективни. Трето, да обсъдим отново, заедно с вицепремиера Габриел по-късно днес, какво може да направим, за да работим още по-ефективно", посочи Денков в своето изказване, цитиран от БТА.

Той увери, че напредъкът на България по отношение на промените в законодателството е съгласуван с най-високите европейски стандарти.

"Ние сме все още в средата на този процес, предстоят важни гласувания през следващите пет-шест седмици. Надявам се, че Народното събрание ще е на висотата, на която всички очакваме", каза Денков.

"Ако успеем, ще отидем в съвсем друга орбита на европейското си развитие. Правителството ще работи за това", каза в заключение министър-председателят.

Кьовеши: Няма страна, която да е предпазена от корупцията

Корупцията продължава да бъде толерирана в голяма степен навсякъде и няма страна, която да е предпазена от нея, каза европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

По думите й корупцията може много често да се превърне във въпрос на живот и смърт. Според нея обществото трябва да се обучава на антикорупция и трябва да се бори срещу корупцията.

Данъчните престъпления и измами се считат за нещо не толкова опасно, поради тази причина престъпните групи, занимаващи се с тях, придобиват наистина големи размери в Европа, смята Кьовеши.

Тя обясни, че сериозните престъпления, свързани с ДДС, са финансирани от различни други по-сериозни криминални дейности. "Когато се борим с различни финансови престъпления, ние се борим и с по-сериозни криминални групи", каза Кьовеши.

Европейският главен прокурор акцентира, че борбата с корупцията е свързана с това да се убедят гражданите как корупцията оказва влияние на техния живот. "Трябва да запретнем ръкави, да се захванем здраво за работа, да спечелим сърцата и разума на хората, те трябва да знаят, че справедливостта е нещо, което могат да усетят", каза Кьовеши. По думите ѝ борбата с корупцията е свързана с превенция и санкции.

Мишел Сапен: За борба с корупцията трябва добро законодателство и институции

За борба с корупцията трябват добро законодателство и институции, които да я реализират. Това трябва да става продължително, защото ако престанете да полагате усилия, нищо няма да е ефективно, каза Мишел Сапен, бивш министър на финансите на Франция.

Той акцентира на три аспекта в борбата с корупцията. Първият е превенцията. Сапен посочи, че в работата на френската антикорупционна агенция се включват алармиране за рисковете и обучение на хората.

Вторият аспект е екстериториалността. Това означава, че ако българска фирма, работеща в България, извърши корупционен акт във Франция, но фирмата принадлежи на френска бизнес група, то Франция може да привлече под отговорност тази българска фирма, обясни Сапен.

Третият аспект е свързан със съдебните споразумения, с които постигаме много добри резултати, каза бившият френски министър на финансите.

Мишен Сапен разказа още как във Франция е било създадено законодателство, свързано с финансирането на политическите партии, като отбеляза, че преди това те са били финансирани от фирми.

Когато има много корупция, икономиката се развива зле, когато корупцията е на международно ниво, конкуренцията вече не работи, посочи още бившият френски министър.

Христо Иванов: Борбата срещу корупцията е фундаментален елемент за изграждането на сигурни общества

Корупцията и борбата с нея са централен и фундаментален елемент за изграждането на сигурни общества. Това заяви Христо Иванов, депутат от "Продължаваме Промяната – Демократична България" и бивш министър на правосъдието.

"Корупцията е усилие, насочено към парите, тоест превръщане на публична власт в пари. В тази парадигма много често се пропуска, че целта на корупцията е насочена към това да превърнеш властта в още повече власт, в безконтролна власт", посочи той.

"Насреща си имаме не просто организирана престъпност, не отделни хитри и безскрупулни играчи, а добре организирани държавни и парадържавни структури, които експлоатират корупцията във всичките ѝ аспекти. Трябва да си дадем сметка, че повече не можем да разглеждаме борбата с корупцията като задача на отделни национални институции, които сами са оставени да намерят ресурсите, хората и героите. Борбата с корупцията трябва да се разглежда като приоритет, с общи действия и дългосрочна стратегия", заяви още той.

Иванов припомни, че в България за период около две години беше невъзможно да се състави правителство, защото е трябвало да разговарят представители на политически сили, които дълго време взаимно са се обвинявали в корупция.

Според него днешното управление се крепи "на една игла", а устойчивостта му зависи от тава дали политици, които взаимно са се обвинявали, ще успеят да убедят обществото, че могат да приложат успешни антикорупционни политики.

"Понякога борбата с корупцията произвежда инструменти със засилени репресивни функции, самите те имат концентрация на власт. Понякога може да се види как борбата с корупцията се превръща в производство за възможности за корупция. От тази гледна точка никога не трябва да забравяме, че целта е демократична устойчивост на обществата", каза Христо Иванов.

Гости на форума са министърът на правосъдието Атанас Славов, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и главният секретар на МВР Живко Коцев, представители на българския офис на европрокуратурата, избраният за кмет на София Васил Терзиев и други.

mediapool.bg