Кламер БГ - Новини: Валери Симеонов и ВМРО: без неудобни въпроси

Валери Симеонов и ВМРО: без неудобни въпроси

България

|
Ср, 10 Март 2021г. 12:27ч.
Валери Симеонов и ВМРО: без неудобни въпроси

Сегашните "патриотични" партньори във властта ВМРО и НФСБ, които са в практическа конкуренция за националистическия вот на парламентарните избори, отказват да си задават "неудобни" въпроси и да водят битка помежду си в предизборната кампания или поне в телевизионните дебати.

Така изглежда картината след поредния телевизионен предизборен дебат, излъчен по Нова телевизия в петък. В него взеха участие лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който се обедини предизборно с "Воля" на Веселин Марешки, и доскорошният тв водещ Кузман Илиев, представител на гражданската квота на ВМРО. БСП отказа участие в дебата.

Изненадващо, Валери Симеонов, чиято политическа кариера в последните години бе изпълнена с непремерени изказвания и рязък тон, се прояви в ново апмлоа – на диалогичен и консенсусен "малък партньор" във властта.

Двамата опоненти отказаха да си задават неудобни въпроси в изрично предвидения за целта кръг от дебата.

"Не мога да му задам неудобен въпрос. Ние сме били партньори до вчера. Може би и в следващия парламент ще бъдем партньори. Каквито въпроси съм имал, аз съм ги задал на г-н Каракачанов. Тук не е мястото за тях", каза Симеонов. Същият "жест" преди това направи и Кузман Илиев.

Симеонов обясни, че търсел подкрепа за своя "икономически патриотизъм". Важното било "да свършим каквото можем полезно за България, няма толкова голямо значение с кого".

Симеонов не зае убедителна позиция по въпроса дали се припознава като участник във властта или не. "Искаме да присъстваме в управлението просто защото не сме доволни от положението, в което се намира България в момента", започна той с послание, типично за опозиционен, а не за управляващ политик.

На логичния въпрос на водещия: "Сега нали вие управлявате?", Симеонов започна да изрежда, че това било само "донякъде", "условно", "като малък партньор".

И двамата кандидат-депутати се впуснаха в обяснения колко важна била ролята на малките партньори в управлението. "Не можеш да наложиш твоята програма на един партньор, който ти казва, че повишението на пенсиите изобщо не е приоритет. И ти започваш да спориш, да се караш. Малкият партньор в определени моменти може да използва ситуацията и с политически средства да наложи своите решения", обясни Симеонов.

"Този, на който не му харесва, че всичко се случва чрез диалог, компромиси и коалиции, е против демокрацията. Иначе трябва да имаме един авторитарен режим, на един човек, който носи цялата отговорност и знаете в какво нещо това може да се изроди", завърши Кузман Илиев.

mediapool.bg