Кламер БГ - Новини: Три години по-късно: Медицински сестри напомнят за исканията си пред МЗ

Три години по-късно: Медицински сестри напомнят за исканията си пред МЗ

България

|
Вт, 01 Март 2022г. 15:25ч.
Три години по-късно: Медицински сестри напомнят за исканията си пред МЗ

Три години по-късно: Медицински сестри напомнят за исканията си пред МЗ

Три години след първия си протест за по-достойни заплати и условия на труд, на 1 март медицински сестри отново излязоха пред Министерството на здравеопазването, за да напомнят за исканията си. Протестът се организира от Синдиката на медицинските специалисти в България, който се роди от протестното движение на сестрите с лидер Мая Илиева.

Протестите на медицинските сестри, които започнаха на 1 март 2019, преминаха през различни форми и постигнаха частични успехи, като на някои места бе достигнат поне минимумът на заплащане, заложен в колективния трудов договор или основна заплата около 900-950 лв.

Все още, обаче, на места заплатите остават под този праг, а ножицата във възнагражденията огромна, въпреки обещанията на властите това да се промени и да бъдат заложени механизми за по-справедливо разпределение на парите за труд в лечебните заведения. Проблемът с условията на труд и претоварването на все по-дефицитните кадри като сестри, акушерки и лаборанти, продължава да се задълбочава.

"Голяма част от медицинските специалисти в страната са на основни заплати с 50 лева над минималната работна заплата. Категорично считаме, че това е гавра с труда на хората, с образованието и компетенциите, които имат и с грижите за хората, които полагат", заяви във вторник Мая Илиева по време на протеста.

[p class='left_orange']По данни на Министерството на здравеопазването, предоставени на Mediapool по Закона за достъп до обществена информация, средната основна заплата на медицинските сестри в общинските, университетските и областните болници варира между 850 и 890 лв.

Брутната заплата с различни добавки и бонуси достига 1400-1800 лв., като най-ниска е в общинските и най-висока в университетските болници.[class='left_orange' p]

Тя посочи, че по време на пандемията една медицинска сестра е обслужвала по 50 пациенти, което е физически невъзможно. "Да не казваме, че това автоматично може да ни превърне в убийци при наша волна или неволна грешка, при наше действие или бездействие", коментира Илиева.

Тя посочи, че колегите й са принудени да работят в тежки условия и да работят извънредно, за да си докарват повече средства.

"По време на пандемията бяха забранени и отпуските. Много от колегите живееха в лечебните заведения. Някои си докараха различни заболявания, а други загубиха живота си. Затова днес сме тук. Малко да помълчим за тези хора, които напуснаха системата по един или друг начин. Едни никога няма да се върнат, други я напуснаха, защото се отчаяха от неглижирането на нашите проблеми", заяви Илиева.

По думите й съсловието загива и за 4 години се е стопило с още 4 000 медицински сестри. По данни на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи практикуващите у нас медицинските сестри са 19 800, а трябва да са 50 000.

"Една професия си отива", коментира Илиева.

mediapool.bg