Кламер БГ - Новини: Новият военен министър: НАТО не е мръсна дума

Новият военен министър: НАТО не е мръсна дума

България

|
Вт, 01 Март 2022г. 16:38ч.
Новият военен министър: НАТО не е мръсна дума

Сн. БГНЕС

България е член на НАТО и НАТО не е мръсна дума. Ако се наложи, и предполагам всички вие ще се чувствате по-сигурни, сили на НАТО да дойдат в България, това ще стане по определена процедура. Това не става като някой се обади и каже: "Идват сили на НАТО". Това е процес на решение, в което България участва". Това каза новият военен министър Драгомир Заков малко след като парламентът го одобри за поста на мястото на Стефан Янев.

За разлика от предшественика си Заков определи ставащото в Украйна като "война".

"Това, което НАТО направи в последните месеци беше безпрецедентно усилие да постави Русия на масата на преговорите. Войната започна в момент, в който врата за преговори беше абсолютно широко отворена", каза той.

Той посочи, че работи с военните, откакто е постъпил в МВнР, а около 60 на сто от делегацията ни в НАТО са военнослужещи.

Всекидневно работя с тези хора, познават ме много хора в МО и аз ги познавам, каза Заков.

Досега той бе представител на България в НАТО и кариерата му е преминала основно в МВнР.

Премиерът Кирил Петков от своя страна изказа удовлетворението си, че парламентът е успял да гласува номинацията на новия военен министър - Драгомир Заков.

Новоизбраният министър ще продължи да изпълнява и функцията на постоянен представител на България в НАТО до избора на нов човек на този пост. Премиерът нееднократно подчерта, че Заков познава отлично системата за сигурност на Европа и НАТО и комуникацията му с чуждестранните партньори ще е лесна.

Петков за пореден път каза, че България няма да изпраща изтребители и войници в Украйна.

"Няма формат България – Украйна за предоставянето на военна помощ. Ако се реши на европейско и натовско ниво, ние говорим от самото начало в един глас с ЕС и НАТО", каза той.

Петков посочи, че "ако се случи тази координация, въпросът ще бъде обсъден първо в Министерския съвет и после в парламента".

Министър-председателят отново заяви, че не е истина информацията, че България ще изпрати своите МиГ-ове за Украйна.

Той отрече също, че е имало износ на военна техника.

Петков обясни, че всяко оръжие, което се изнася, минава през Междуведомствената комисия за експортен контрол и разпространение на оръжията към Министерството на икономиката, оглавявано от вицепремиера Корнелия Нинова.

По думите му страната ни е подготвила изпращането на камиони за хуманитарна помощ като одеяла, палатки, дрехи.

Петков призова българските граждани, които се чувстват съпричастни със съдбата на украинците, също да дарят по посочената от "Червения кръст" сметка.

Заставаме зад украинския народ, това е безумие, което се случва, подчерта премиерът.

mediapool.bg