Кламер БГ - Новини: Съдът върна делото за увреждането на дюните на Каваците

Съдът върна делото за увреждането на дюните на Каваците

България

|
Вт, 01 Март 2022г. 18:23ч.
Съдът върна делото за увреждането на дюните на Каваците

Унищожените дюни

Бургаският окръжен съд върна на прокуратурата обвинителен акт по делото за увреждането на дюните на Каваците. По това дело обвинения бяха обвинения на Иван Нончев и Манол Пазвантов, но съдът обяви, че има допуснати съществени процесуални пропуски, съобщава "Дневник".

Бургаските магистрати приемат доводите на защитата, че от обвиненията не става ясно какво точно се има предвид под увредена "защитена територия" и каква е точната й площ - 1295 кв. м или 1205 кв. м.

В обвинителния акт са цитирани заключенията на две експертизи, които са противоречиви. Прокурорът е възприел едното експертно заключение, което приема, че двамата обвиняеми са "повредили" дюните. В обвинителния акт обаче е посочено, че пясъчната дюна е била "разрушена", което означава, че тя не е повредена, а унищожена.

Преди две години бургаският съд прекрати делото срещу Нончев и Пазвантов и го върна на прокуратурата отново заради неточности в обвинителния акт.

Делото срещу Иван Нончев и Манол Пазвантов е по обвинение, че на 11 януари 2019 г. са унищожили пясъчните дюни в местността Каваците, където попадат къмпингите "Каваците" и "Смокиня". Нончев е подсъдим по обвинение, че е наредил изравняването на природната забележителност, а Пазвантов е сочен за извършител.

mediapool.bg