Кламер БГ - Новини: София зарежда електробуси в "Овча купел" с дизелов генератор (видео)

София зарежда електробуси в "Овча купел" с дизелов генератор (видео)

България

|
Вт, 01 Март 2022г. 15:36ч.
София зарежда електробуси в "Овча купел" с дизелов генератор (видео)

София зарежда електробуси в

Гражданската формация "Спаси София" излови Столична община в имитация на мерки за по-чист въздух чрез използването на електробуси. Оказа се, че електробуси в столичния квартал "Овча купел" се захранват с дизелов генератор, независимо че столицата има периодично проблем със запрашеността на въздуха. Става въпрос за електробусите, които се движат по линиите 60 и 74.

"По-голямо доказателство за пълната пародия на това управление дори не можем да си представим". Виждате кабел (от дизеловия генератор - б.а.), който минава през цялата тази кал, за да зарежда зарядната станция от другата страна на булеварда", показа във видео Борис Бонев. Той уточни, че инфраструктура за зареждане на автобусите не е била изградена и затова тепърва се предвижда инвестиране на 2 млн. лв. в нов трафопост.

"Това прилича на зле направена комедийна сценка от някакъв отвратителен сериал, в който всички ние живеем. Как подобрихме качеството на атмосферния въздух - с дизел генератор в средата на жилищен квартал", каза още Бонев.

Служител от столичния електротранспорт посочи, че въпросната зарядна станция няма захранване от доставчика на ток ЧЕЗ.

"Зимата на електробусите не им стига батерията и тук остават без ток", каза той. Служителят добави, че планирането на инфраструктурата е направено добре и има зарядна станция, но тя не се захранвала от ЧЕЗ.

От дружеството посочиха пред Mediapool, че тече процедура за свързване на станцията с доставчика на ток. Линията била пусната през декември, като имало и друга заядна станция на Централна гара. Оттам добавиха, че използването на дизеловия генератор се налагало само в дните с минусова температура, когато превозните средства използвали повече енергия и накрая на курса оставали без ток.

mediapool.bg