Кламер БГ - Новини: Трети ден на демонтажа на паметника: Падна главата на съветския войник (видео)

Трети ден на демонтажа на паметника: Падна главата на съветския войник (видео)

България

|
Четв, 14 Дек 2023г. 09:08ч.
Трети ден на демонтажа на паметника: Падна главата на съветския войник (видео)

Главата и автоматът на съветския войник са отрязани Сн. Ивайло Мирчев/Фейсбук

Трети ден продължава демонтажът на Паметника на Съветската армия в центъра на София. Тази сутрени падна главата на съветския войник от върха на монумента. Тя беше отрязана с флекс, а БНТ предава на живо.

В района има засилено полицейско присъствие. Недоволни и протестиращи срещу демонтирането на мемориала не се забелязваха ряно сутринта.

Планът за демонтажа на фигурите и барелефите на Паметника на Съветската армия е разчетен за 59 дни, каза областният управител на София Вяра Тодева в сряда. Тя смята, че при бързи темпове на работа монументът може да бъде премахнат и до началото на Коледните празници.

Разчетите показват, че демонтажът ще струва 260 000 лева, които включват всички дейности, включително и осигуряването на охрана за следващите 12 месеца.

Областният управител не пожела да конкретизира къде ще се съхраняват елементите на паметника от съображения за сигурност.

Фигурите ще бъдат съхранени, описани и ще започнат дейности по създаване на техническа спецификация за възлагане на реставрация, както и оценка на стойността на самата реставрация, за да може да се обяви обществена поръчка, каза Вяра Тодева.

На този етап се говори за възстановяване и реставрация на фигурите и барелефите, а самият постамент ще остане на място. Какво ще се случва с него ще зависи от решение на Столичната община. Главният архитект на София е започнал процедура по промяна на Подробния устройствен план, след което ще бъде обявен конкурс.

Днес се очаква депутатите да изслушат министъра на културата и министъра на регионалното развитие за демонтажа на Паметника на Съветската армия. Искането е на депутати от БСП и "Възраждане", според които действията по премахването на монумента са незаконни.

Народните представители настояват за предоставяне на повече информация за съдбата на елементите, които се демонтират, както и за средствата, които са предоставени за преместването и реставрацията им. Демонтирането на фигурите от паметника започна във вторник. От БСП и "Възраждане" внесоха и сигнал до прокуратурата.

mediapool.bg