Кламер БГ - Новини: Оставки на шефовете Комисията за защита на потребителите поиска икономическият министър

Оставки на шефовете Комисията за защита на потребителите поиска икономическият министър

България

|
Четв, 14 Дек 2023г. 13:33ч.
Оставки на шефовете Комисията за защита на потребителите поиска икономическият министър

министър Богдан Богданов

Оставки на ръководството на Комисията за защита на потребителите поиска в четвъртък икономическият министър Богдан Богданов. Това стана на среща с членовете на комисията, за да ги уведоми за решението си, взето на база нарастващия брой сигнали срещу дейността на КЗП. От началото на годината тези сигнали са се увеличили с над 60% в сравнение с 2022 г. и 2021 г. Оставката си е депозирал в деловодството на Министерството единият от тримата членове на Комисията - Константин Арабаджиев.

Председателят на ведомството Стоил Алипиев за момента остава без реакция на призива за напускане на държавната служба.

Инспекторатът на Министерството на икономиката и индустрията е извършил и извънпланова проверка в Комисията за защита на потребителите. Тя беше инициирана въз основа на конкретни сигнали от служители на КЗП, свързани с конфликт на интереси, неправомерни уволнения, заплахи за наказания и уволнения в администрацията, неспазване на съдебни разпореждания, съмнителни отмени на издадени актове и други.

От месеци насам тече спор между комисията и дистрибуторът на протеинови барове Born Winner. Последно в края на август стана ясно, че дистрибуторът на протеинови барове Born Winner спечели първата съдебна битка срещу Комисията за защита на потребителите (КЗП) по нашумелия казус и обвиненията в нелоялна търговска практика.

"Борн Уинър Глобъл" ЕООД не е използвал нелоялна заблуждаваща търговска практика. Това означава, че издадената заповед е незаконосъобразна и като такава следва да се отмени. Съдът осъжда Комисията за защита на потребителите да заплати на "Борн Уинър Глобъл“ ЕООД сумата в размер на 1050 лв., представляващи направените по делото разходи", се казва в решението.

Значителна част от сигналите се потвърждават от извършените от Инспектората на ведомството проверки и засягат проблеми, породени от неспазване на законоустановените срокове, чести кадрови промени и нерегламентирана намеса.

По повод констатациите на Инспектората са сезирани Агенцията за държавен финансов контрол, КПКОНПИ и Софийската градска прокуратура.

Същевременно до ведомството са постъпили и множество оплаквания за нерегламентирана намеса и целенасочена кампания срещу търговци от страна на КЗП, включително и журналистически разследвания, които излязоха в публичното пространство.

“Всичко това компрометира доверието в КЗП като орган, упражняващ контрол в защита на потребителите и налага предприемане на действия за обезпечаване на ефективното й функциониране”, коментира министър Богданов.

По думите му Комисията трябва да работи с грижа за потребителите и да се превърне отново в работещ орган, на който гражданите и бизнесът вярват.

“Предприемаме всички необходими законови действия, за да се подобри работата в институцията и да се гарантира ефективният контрол от нейна страна” посочи той.

mediapool.bg