Кламер БГ - Новини: Работата по празници се заплаща двойно, напомнят от Инспекцията по труда

Работата по празници се заплаща двойно, напомнят от Инспекцията по труда

България

|
Четв, 14 Дек 2023г. 14:29ч.
Работата по празници се заплаща двойно, напомнят от Инспекцията по труда

Работата по празници се заплаща двойно, напомнят от Инспекцията по труда

За работа на официален празник се полага минимум двойна надница. Когато положеният от работещите труд е и извънреден, той също се заплаща със 100% увеличение. Това напомнят от Инспекцията по труда във връзка с предстоящите коледни и новогодишни празници.

Според Кодекса на труда официални празници са 24, 25 и 26 декември и 1 януари. Съвпадането на Бъдни вечер (24 декември 2023 г.) с неделя удължава почивните дни с един неприсъствен ден, поради което за Коледа ще се почива и на 27 декември 2023 г., обясняват от Инспекцията по труда.

Оттам напомнят, че работата на неприсъствен ден се заплаща както в почивен, т.е. единствено извънредният труд се заплаща с увеличение и то със 75%”, добавят още от инспекцията.

За работещите при ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време трудът, положен от тях на празнични, почивни и неприсъствени дни, винаги е извънреден. Той задължително се възлага от работодателя със заповед, издадена поне 24 часа по-рано, обръщат внимание още от ГИТ. Инспекцията уточнява също, че когато в празнични дни се полага труд по график при сумирано изчисляване на работното време, той не е извънреден. “В тези случаи се заплаща единствено двойна надница за работата на официалните празници”, допълват от ГИТ.

Когато работят в празнични и почивни дни, работниците и служителите трябва да имат писмени доказателства за това, информират още от инспекцията. Такива са заповедта за възлагане на извънреден труд, с която трябва да са запознати поне 24 часа по-рано, или поименният график, който се изготвя за целия период на сумираното изчисляване на работното време.

В случай че се съгласят да работят на празниците срещу устна уговорка, работещите ограничават възможността си да докажат положения труд и съответно да бъдат защитени правата им, предупреждават от ГИТ.

В началото на октомври от ГИТ съобщиха, че са извършили 35 956 проверки за деветте месеца на годината. Общият брой на констатираните нарушения на трудовото законодателство е 175 850.

mediapool.bg