Кламер БГ - Новини: Заради МОЧА: "Възраждане", БСП и ИТН провалиха работата на парламента

Заради МОЧА: "Възраждане", БСП и ИТН провалиха работата на парламента

България

|
Четв, 14 Дек 2023г. 15:16ч.
Заради МОЧА: "Възраждане", БСП и ИТН провалиха работата на парламента

ИТН подкрепиха

"Възраждане", БСП и "Има такъв народ" (ИТН) провалиха заседанието на Народното събрание с искане да спре започналият демонтаж на Паметника на Съветската армия.

В началото на работния ден лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова колегите си да излязат пред парламентарната трибуна и така да изразят несъгласието си със случващото се, което нарече "безобразие".

На призива се озоваха не само депутатите на Костадинов, но и тези от ИТН и БСП,

което показа, че акцията най-вероятно е съгласувана предварително помежду им.

"Някой ще обясни ли това какво е - хепънинг, пърформанс или хор, който ще изпълни някаква песен?", попита ги председателят на парламента Росен Желязков (ГЕРБ).

Последва дълга почивка и председателски съвет, след който не бе постигнат консенсус между управляващи и опозиция за започване на пленарното заседание.

В четвъртък Народното събрание трябваше да разгледа на второ четене бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Здравната каса. Трите опозиционни формации обаче се заканиха да не позволят работата да започне, докато управляващите не се съобразят с исканията им, основното от които е да се спре демонтирането на Паметника на Съветската армия, известен още като МОЧА (Монумент на окупационната Червена армия).

"Не можем да разберем колегите от "Възраждане", БСП и ИТН как могат да слагат спирачка на най-важните плащания в държавата, хората чакат в момента този бюджет да бъде приет, пенсиите и здравното осигуряване зависят от това, с аргумента, че ние трябва като трибунал да решим дали документацията (за демонтирането на монумента- бел.ред.), която беше представена от областната управа, е пълна или непълна", каза съпредседателят на ПП Кирил Петков.

По думите му на провелия се председателски съвет от областната управа са представили всички папки и разрешителни за демонтирането на фигурите от паметника заради образувалите се по тях огромни пукнатини, което ги прави опасни.

"Информацията беше изчерпателна и даде пълна възможност на тези партии да се запознаят с нея", каза Петков.

Според него опозицията вижда, че не може да предизвика голяма обществена реакция и "си прави пиар на гърба на хората с бюджета".

Костадинов лъже от парламентарната трибуна

В изказването си от парламентарната трибуна Костадин Костадинов разви тезата, че т.нар. конституционно мнозинство ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС погазва законите.

"Без никакъв законов акт, без заповед, без решение, в центъра на София безчинстват някакви хора, въоръжени с флексове", каза той.

Факт е, че демонстирането на Паметника на Съветската армия се извършва на базата на решение на областната управа на София, а преди това има решение на Столичния общински съвет. През март общинският съвет поиска от държавата да махне монумента от центъра на София. През август правителството даде "зелена светлина" за преместването му. Още тогава се разбра, че заради липса на строителни книжа, както и заради нуждата от допълнителни проучвания, процедурата ще се проточи, освен ако не се окаже, че композицията е опасна, както и стана. Миналата седмица от областната управа на София съобщиха, че състоянието на Паметника на Съветската армия е опасно за гражданите и е необходима спешна реставрация и демонтаж на фигурните.

В четвъртък Костадин Костадинов призова "всеки един демократично мислещ българин в тази зала да дойде с нас и да кажем: "Не на беззаконието, да на свободата".

След тази декларация пред трибуната се събраха депутати от "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ".

"Или ще има споразумение за спазване на закона в държавата, или протестът на улицата ще върви тук. Народното събрание няма да работи нормално, докато този въпрос бъде решен", закани се Костадинов. Не стана ясно за какво споразумение говори.

Тошко Йорданов от ИТН каза, че се присъединява към призива на Костадинов заради "абсолютната бруталност", която мнозинството извършва с Конституцията.

"Заради комплексите на Христо Иванов (съпредседателят на ПП-ДБ - бел.ред.), ГЕРБ и ДПС му тръгвате по акъла и правите абсолютно вредни и долни неща с Конституцията. Не може да си мислите, че като имате мнозинство, можете да правите каквото си искате. Тук сме равни. Този парламент ще работи, ако и ние искаме. Ако не искаме, няма да работи", заяви Йорданов.

Борислав Гуцанов от БСП поиска от Росен Желязков да бъдат изслушани министрите на културата и на регионалното развитие във връзка с демонтажа на Паметника на Съветската армия.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира в кулоарите, че заседанието е прекъснато, за да има време да се получат всички документи, свързани с демонтирането на паметника. След това ще има нов председателски съвет, на който ще се реши дали акцията е законна.

От "Възраждане'' и ИТН пък заявиха, че бойкотът ще продължи, докато исканията им не бъдат изпълнени. Хората на Слави Трифонов обаче се разграничиха от националистите и социалистите за Паметника на Съветската армия.

mediapool.bg