Кламер БГ - Новини: Приключи разследването за обезобразяването на Дебора от Стара Загора

Приключи разследването за обезобразяването на Дебора от Стара Загора

България

|
Пет, 15 Дек 2023г. 10:19ч.
Приключи разследването за обезобразяването на Дебора от Стара Загора

Обвиняемият Георги Георгиев. Снимка: БГНЕС

Прокуратурата е приключила разследването за обезобразяването на 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора. Внесен е обвинителен акт и предстои насрочване на първо заседание пред районния съд в града.

Обвиняем по делото е 26-годишният Георги Георгиев, който и е момента продължава да е в ареста. Той ще отговаря за три престъпления – средна телесна повреда, принуда и заплаха.

Макар че прокуратурата се опитва да демонстрира прозрачност, на брифинга в петък на практика не бе казано нищо за доказателствата по делото. Разследващите само се похвалиха, че са приключили делото в рамките на пет месеца, което според тях е постижение.

"Работили сме обективно, събран е голям доказателствен материал. Всяка една версия е проверена. Изискванията на обществото към нас бяха завишени, ние го разбираме, затова се стремим да осветлим всяко едно наше действие", заяви районният прокурор Таня Димитрова.

Според адвокатите на Георгиев няма нито едно пряко доказателство за вината му.

За случая се разбра през лятото. Според данните по делото Михайлова е била нападната в апартамента си в края на юни. Тя е била рязана с макетен нож по цялото тяло, главата й е била обръсната и била бита. Тя посочва като нападател Георгиев, с когото е имала връзка.

Още по темата:

Новата медицинска експертиза на Дебора: "Обезобразена" и с "временна опасност за живота"

Освен това бе открита и комуникация между двамата със заплахи за убийство от негова страна.

И прокуратурата, и съдът се отнесоха пренебрежително към случая в началото. Магистратите се позоваха на медицинско заключение, че момичето е получило само лека телесна повреда, макар че са й направени 400 шева заради раните. Георгиев бе пуснат от ареста.

Едва след избухналото обществено недоволство и хилядни протести в много градове, прокуратурата се задейства. Така се стигна и до обвинението за заплаха, заради което заподозреният бе арестуван втори път. След това всички обвинения бяха обединени в едно дело, а Георгиев бе задържан за постоянно.

mediapool.bg