Кламер БГ - Новини: Най-висшият военен получи нов мандат на фона на обтегнатите отношения между Радев и Тагарев

Най-висшият военен получи нов мандат на фона на обтегнатите отношения между Радев и Тагарев

България

|
Пет, 15 Дек 2023г. 12:41ч.
Най-висшият военен получи нов мандат на фона на обтегнатите отношения между Радев и Тагарев

Емил Ефтимов, сн. БГНЕС

На фона на обтегнатите отношения между президентът Румен Радев и военният министър Тодор Тагарев правителството и държавният глава са успели да стигнат до съгласие за рокадите сред висшите военни. Кабинетът предлага на Радев да преназначат най-висшия военен - началника на отбраната, Емил Ефтимов за нов мандат.

Четиригодишният му мандат в края на март следващата година.

Назначението изисква съгласувателна процедура и през годините се е стигало до блокаж на подобни процедури.

Емил Ефтимов започва военната си кариера като командир на щурманска бойна част на фрегата и преминава всички корабни длъжности до командир на фрегата. Командва дивизион патрулни кораби и Военноморска база Варна.

През годините поетапно се изкачва по йерархична стълба от лейтенант през 1984 г. до вицеадмирал през 2016 г., когато е назначен за заместник-началник на отбраната.

Правомощията на началника на отбраната бяха сериозно орязани, след като бе въведен т.нар. интегриран модел на военно министерство и някогашният Генерален щаб бе трансформиран.

В последните години висшите военни рядко изразяват публично лично мнение и постът загуби голяма част от авторитета и значението си в обществото.

Той обаче остава ключов при решенията за големите военни сделки и оперативното ръководство на армията.

Правителството предлага на Радев да назначи полковник Димитър Георгиев за зам.-командир на Военновъздушните сили“ и да го удостои с висше офицерско звание "бригаден генерал“.

Генерал-маор Валери Цолов пък ще бъде освободен като командир на Съвместното командване на силите и от военна служба поради навършване на пределната възраст за притежаваното военно звание.

На него място ще бъде назначен генерал-майор Красимир Кънев, който в момента е национален военен представител в Съюзното командване по операциите в Монс, Белгия.

Генерал Николай Караиванов пък ще бъде освободен като зам.-командир на Сухопътните войски и ще бъде заместен от

генерал Пламен Йорданов.

mediapool.bg