Кламер БГ - Новини: Студентите по "седмото изкуство" в Унгария се борят за академичните си свободи

Студентите по "седмото изкуство" в Унгария се борят за академичните си свободи

Европа

|
Ср, 30 Септ 2020г. 14:52ч.
Студентите по "седмото изкуство" в Унгария се борят за академичните си свободи

Месец след прехвърлянето на държавния им университет към фондация, близка до Виктор Орбан, стотици унгарски студенти по театрално и киноизкуство още окупират и до днес аудиториите си, бранейки своята застрашена според тях автономия.

Будапеща напомня леко за протестите от май 68-а - демонстрантите блокират денонощно достъпа до помещенията на Университета за драматично и киноизкуство (SZFE), последното унгарско учреждение, чиято автономия бе ограничена от премиера националист.

"Хората не искат вече да се примиряват с това, че се свива пространството за критичните гласове", обясни пред АФП Саболкс Хайду, оглавяващ факултета по режисура, мотивите за тази окупация - рядко използвана в Унгария форма на протест.

Входът за сградата е препречен с червено-бяла лента, станала символ на движението; студенти, застанали на стража, не допускат новото ръководство да влезе.

Сложил маска с надпис "Free SZFE", 23-годишният Арон Хепеш спи в учебния корпус от 1 септември, след като предния ден дирекцията подаде оставка, когато й бе натрапен административен борд, назначен от суверенисткото правителство.

"Няма да вдигнем блокадата, докато не бъдат изпълнени исканията ни за възстановяване на независимостта", посочи пред АФП младият бъдещ сценичен декоратор, в чието висше училище са следвали бъдещи носители на Оскар като режисьора Ищван Сабо и оператора Вилмош Зигмунд.

Персоналът на стогодишната институция смята да обяви стачка от четвъртък; протестиращите получиха подкрепа от видни личности като актрисата Кейт Бланшет и писателя Салман Рушди.

През 2018 г. Орбан заяви, че се готвят "големи промени" в културно-интелектуалния сектор, смятан за средище на либерализма, докато стремежът на премиера е да насочи обществото към националните и семейните ценности и към религиозните традиции.

Той успя да накара едно либерално американско учебно заведение да премести курсовете си по английски във Виена - в съседна Австрия, с което си навлече критики от Съвета на Европа и от ООН.

По повод случая с Централноевропейския университет Еврокомисията заведе дело срещу Унгария, членка на ЕС от 2004 г., пред Съда на Европейския съюз. Процедурата още не е приключила.

Оттогава унгарската академия на науките и научноизследователската дейност се финансират директно от правителството.

На 21 септември Виктор Орбан заклейми в унгарски вестник "дискотечните либерали" и "би тревога", опълчвайки се между другото срещу "учените, които прихващали близо двайсет години един от друг интелектуалните си отклонения".

В университета за драматично и киноизкуство следват общо към 400 души и мнозина будапещенци дойдоха да ги подкрепят. Нищо чудно, смята 67-годишният бивш ректор Ласло Упор - хората според него са шокирани от тази "политическа намеса" и "диктат".

По думите му "свободата в изкуството" е невъзможна без "университетска автономия", юридическа гаранция за която е Препоръката на ЮНЕСКО от 1997 г. Назначенията на хората от новия административен борд на университета са "идеологически", отсича той. Те са в услуга на истинска "културкампф" (война на култури), чиято цел е "да формира истински патриоти и истински християни".

Начело на фондацията, поела попечителство над висшето училище, е назначен верен съюзник на Виктор Орбан - Атила Виднянски. Преди време той вече зае мястото на един либерал в ръководството на националния театър.

Виднянски заяви в медиите, близки до властта, че "тайни международни сили възпрепятстват всякакъв диалог" между новото ръководство и правителството.

Унгария е част от Европейското пространство за висше образование, създадено през 1999 г. с цел взаимопроникване на университетските системи от страните в ЕС с оглед общите основополагащи права, сред които е и академичната свобода.

В края на 2018 г. Брюксел задейства неприключила засега извънредна процедура във връзка с риск от "тежко нарушение" на ценностите на ЕС, наблягайки по-специално върху уязвимостта на университетската общност към политически натиск.

По БТА

mediapool.bg