Кламер БГ - Новини: Българи са арестувани с 35 тона хашиш в Испания

Българи са арестувани с 35 тона хашиш в Испания

Европа

|
Четв, 01 Окт 2020г. 08:30ч.
Българи са арестувани с 35 тона хашиш в Испания

Полицията и данъчната агенция на Испания са конфискували 35 тона хашиш след мащабна международна операция край Балеарските острови, Гибралтарския проток, Канарските острови и Мавритания.

Заловени са четири яхти, наети от банда от Източна Европа в "най-голямата операция в историята" срещу трафика на наркотици по море, съобщи испанската информационна агенция "ЕФЕ" (EFE).

Арестувани са единадесет души - девет български граждани и двама руснаци, каза правителственият делегат на Канарските острови Анселмо Пестана.

Стойността на количеството конфискуван наркотик се изчислява на 60 милиона евро.

В акцията, в която са участвали и българските служби, са задействани четири патрула, хеликоптер и самолет за митническо наблюдение за разследването, провеждано в продължение на месеци от членове на Данъчната агенция и Националната полиция.

Преди това, през март и юли тази година, на други две платноходки от същата организация бяха засечени с още 4600 килограма хашиш.

Атакуван е логистичният капацитет на ръководителите на престъпните организации от български произход, посветени на транспортирането на наркотични вещества в развлекателни лодки, предотвратявайки появата на нови маршрути, възползвайки се от пандемията, посочват от Националната полиция.

Агентите смятат, че мафиите за трафик на хашиш отварят нови маршрути около Канарските острови и Африка и по португалското крайбрежие на север към Галисия, в отговор на натиска от испанските сили за сигурност.

Конспиративността на престъпниците, които често променят името и знамето на яхтите, изиска действия в пет европейски държави за постигане на пълното идентифициране на целите. В случая освен испанските сили на реда, помощ са оказали служби от Великобритания, Нидерландия, Гърция, Италия и България, както и Европол.

mediapool.bg