Кламер БГ - Новини: Европарламентът подкрепи протестите в България

Европарламентът подкрепи протестите в България

Европа

|
Четв, 01 Окт 2020г. 22:12ч.
Европарламентът подкрепи протестите в България

Комисията по граждански свободи в Европейския парламент (LIBE) гласува резолюция, с която подкрепи антиправителствените протести в България. ЕП е солидарен със законните искания на хората, посочва се в нея.

Депутатите изразяват дълбоко съжаление, че "развитието в България доведе до значително влошаване на зачитането на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата с корупцията и свободата на медиите, и изразява своята солидарност с хората в България в техните законни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация", пише в текста.

Това трябва да спре

Едновременно с това евродепутатите са притеснени от липсата на присъди за корупция по високите етажи на властта у нас и твърдят, правителството трябва да осигури стриктен контрол при усвояването на еврофондове, защото има съмнение, че парите отиват при "близки до управляващата партия".

Автор на резолюцията е председателят на комисията Хуан Фернандо Лопес Агилар. Пълният текст може да се види тук.

"Върховенството на закона е пряко свързано със защитата на интересите на ЕС и борбата с корупцията. В страни-членки със структурни липси при прилагането на върховенството на закона най-често има корупционни практики при усвояването на еврофондове. Това трябва да спре", заяви той.

Резолюцията бе приета от комисията с 35 гласа "за", 30 "против" и 1 "въздържал се". Най-голяма подкрепа има от групата на социалистите и демократите. ЕНП, част от която са и ГЕРБ, са гласували против. Срещу резолюцията са гласували и българските евродепутати Ангел Джамбазки и Емил Радев. Документът е подкрепен от Елена Йончева.

Това е втори удар за българското правителство в рамките на два дни след излизането на критичния доклад за върховенството на закона у нас. Централна тема в него недосегаемостта на главния прокурор и невъзможността действията му да бъдат контролирани. Темата бе засегната отново по време на заседанието на комисията в четвъртък. Еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс заяви, че в България има нужда от "отговорност на главния прокурор". Въпросите за България бяха зададени от от Елена Йончева.

В заседанието дистанционно се включи и представителят на ГЕРБ Емил Радев. Той обаче не коментира резолюцията, а говори за доклада на комисията. Радев призова за общ механизъм за оценка на всички държави, който да гарантира, че няма да има дискриминация. Той цитира и изследване, според което 71% от европейските граждани смятат, че корупцията е серизоен проблем

Те са като вампири

Освен резолюцията комисията дебатира и за доклада, оповестен ден по-рано. Той стана повод за поредното напомняне усвояването на еврофондове да бъде обвързано с върховенството на закона във всяка отделна страна. Много от евродепутатите заявиха, че има нужда от точно такъв механизъм, но той трябва да е ефективен и да не остане само на хартия.

Критично изказване за ситуацията в България направи ирландската Клеър Дейли. Тя спомена част от корупционните скандали при усвояването на европари у нас. Дейли посочи, че 100 млн. евто били прахосани за строителство на къщи за гости, милиони евро за ферми които не съществуват. Тя заяви, че в същото време земеделският министър Десислава Танева съветвала да се мълчи, защото иначе европарите ще спрат.

"Нашите пари са като кръв за тези вампири", заяви Дейли.

mediapool.bg