Кламер БГ - Новини: Стратегическият диалог България-САЩ през септември. Блинкън и Габриел обсъдиха помощта за Украйна

Стратегическият диалог България-САЩ през септември. Блинкън и Габриел обсъдиха помощта за Украйна

България

|
Ср, 09 Авг 2023г. 12:44ч.
Стратегическият диалог България-САЩ през септември. Блинкън и Габриел обсъдиха помощта за Украйна

Антъни Блинкън, сн. ЕПА/БГНЕС

Стратегическия диалог България-САЩ ще се проведе на 25 септември, като в рамките на срещата трябва да бъдат очертани конкретни стъпки за задълбочаване на сътрудничеството в отбраната, енергийната диверсификация, иновациите, борбата с дезинформацията и други теми.

Въпросът е бил обсъден в телефонен разговор между външния министър Мария Габриел и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

“Държавният секретар изрази подкрепа за новото правителство на Република България и поздрави неговата ясна евроатлантическа ориентация“, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Друга тема е била присъединяването на България към Програмата на САЩ за безвизово пътуване.

За да получи определена държава безвизов режим със САЩ, процентът на отхвърлени молби за американски визи на нейни граждани трябва да бъде под 3 на сто, като България все още не отговаря на това условие.

“Мария Габриел и Антъни Блинкън се обединиха около важността на подкрепата за Украйна и в този контекст бе отчетена и от двамата значимостта на визитата на президента на Украйна Володимир Зеленски в България“, посочиха още от МВнР.

В рамките на разговора Габриел е изтъкнала и eвропейската перспектива за Западните Балкани, но “при спазване на договорените ангажименти“.

САЩ подкрепят бързото присъединяване на Северна Македония към ЕС, но София очаква да Скопие да изпълни определени условия, най-важното от които е вписването на българите в македонската конституция.

mediapool.bg