Кламер БГ - Новини: Вежди Рашидов напуска парламента и политиката

Вежди Рашидов напуска парламента и политиката

България

|
Ср, 09 Авг 2023г. 14:28ч.
Вежди Рашидов напуска парламента и политиката

Вежди Рашидов, снимка БГНЕС

След два дни размисъл депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов обяви в сряда, че подава оставка като народен представител и напуска политиката заради обидната реплика за "к*рвите", която бе произнесена в понеделник.

Четете бюлетина Денят с Mediapool

Абонирайте се

"Във връзка със създалата се ситуация подавам оставка и като народен представител в 49-ото Народно събрание, напускам партия ГЕРБ и политиката", каза депутатът в позиция до медиите.

В понеделник по време на парламентарната почивка между гласуванията на промените в Закона за защита от домашно насилие, Вежди Рашидов каза в пленарната зала: "Има и сега закони. К'во чешеме езици? Всички к*рви се събудиха да се сетят, че след 16 години са изнасилвани. Като с оня американския режисьор, където го направиха на маймуна".

Рашидов бе записан в разговор със зам.-шефовете на парламента Никола Минчев и Росица Кирова по време на почивката, когато микрофоните в пленарната зала обикновено не работят. В случая обаче тези на председателската трибуна са останали включени и така репликата се чу в преките излъчвания на пленарното заседание.

След като думите му станаха публични и предизвикаха сериозни критики, ГЕРБ публикува кратко извинение от негово име и обяви, че Рашидов подава оставката от два шефски поста – единият като председател на парламентарната комисия по култура, а другият като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Не за първи път Вежди Рашидов се оттегля от политиката. През 2021 година той обяви, че няма да е кандидат за депутат, защото искал да даде път на младите. Оттеглянето му дойде, след като мина на червено на светофар и предизвика катастрофа на столичния бул. "България". На изборите през юли и ноември 2021 г. Рашидов не беше в листите на ГЕРБ. Оттеглянето му от политиката обаче се оказа временно. Той се завърна като депутат след парламентарния вот през октомври 2022 година.

Още по темата:

"Главният мултак на републиката" и завръщането към "началото на кръга"

Тогава още преди парламентът да се събере, изказване на Рашидов пак предизвика критики. На фона на войната на Русия в Украйна той заяви, че ако руският посланик Елеонора Митрофанова не бъде поканена на първото заседание на Народното събрание, това щяло да е равносилно на "обявяване на война".

Като най-възрастен депутат Вежди Рашидов откри първото заседание на 48-ото Народно събрание, а след тридневни спорове беше избран и за председател на парламента с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход". През няколкото месеца живот на това Народно събрание обаче заседанията се водеха не от него, а от заместниците му.

В сегашното 49-о Народно събрание Рашидов влезе като водач на листата на ГЕРБ в Пловдив-област. Оставката му като депутат би трябвало да бъде гласувана в пленарната зала след лятната ваканция на парламента, а на негово място вероятно народен представител ще стане фермерът Йордан Кръстанов от СДС.

mediapool.bg