Кламер БГ - Новини: Обвиняемият за нападението срещу Дебора от Стара Загора остава в ареста

Обвиняемият за нападението срещу Дебора от Стара Загора остава в ареста

България

|
Ср, 09 Авг 2023г. 12:50ч.
Обвиняемият за нападението срещу Дебора от Стара Загора остава в ареста

Георги Георгиев. Снимка: БГНЕС

Георги Георгиев, обвиняем за нападението с макетен нож срещу 18-годишната Дебора от Стара Загора, остава за постоянно в ареста. Това реши окончателно в сряда местният окръжен съд. Георгиев бе задържан по второто дело срещу него – за заплахи срещу Дебора.

Това производство бе образувано след като Георгиев беше пуснат от ареста по първото дело – за телесна повреда. Междувременно избухна обществено недоволство заради освобождаването му и бяха организирани протести в десетки градове. След силния натиск прокуратурата и полицията набързо откриха заплахите, отправени още преди нападението и 26-годишният мъж бе арестуван.

Безпрецедентен натиск

От съда Георгиев поиска по-лека мярка. Той обясни, че има малко дете, което разчита на него. Освен това заяви, че нито е заплашвал, нито е нападал 18-годишното момиче.

Адвокатът му Петко Кънев заяви, че няма доказателства за отправена заплаха. От прокуратурата се позовават на съобщения в мобилно приложение и показания на Дебора. Според тях от април до 25 юни, когато е извършено нападението, е имало шест случая на отправени заплахи към момичето. На този етап няма данни за втори извършител.

Пред съда адвокат Кънев заяви, че момента се упражнява "безпрецедентен обществен и медиен натиск" за задържането на Георгиев. Той коментира още, че се прави недопустимо смесване на доказателства по двете дела.

Още по темата:

"Косата ми ще порасне, белезите ще избледнеят, подкрепата ще остане в сърцето ми"

Отвод след отвод

По информация на Нова телевизия делото за ареста на Георгиев е било разпределено на случаен принцип на съдия Татяна Гьонева. Тя обаче си е направила отвод. Същият магистрат бе докладчик по производството за нападението, по което той бе освободен.

Това не е единственият отвод по това дело. Преди ден стана ясно, че съдебните лекари от старозагорската болница са отказали да участват в изготвянето на новата медицинска експертиза за травмите на Дебора. Големият спор е дали става дума за лека или средна телесна повреда. В началното заключение се твърдеше, че по-скоро става дума за първия тип нараняван, престъпление, което се наказва леко и преследва по частен път. Лекарят, автор на тази експертиза, бе отстранен временно от работа.

От прокуратурата обясниха, че изготвянето на експертизата ще бъде възложено на медици от друг град. Назначено е и психологично изследване на пострадалата.

mediapool.bg